Министър Нено Димов не откри нарушения при отварянето на Шабленското езеро


Министър Нено Димов не откри нарушения при отварянето на Шабленското езеро
20 Март 2019, Сряда


Има достатъчно време езерото да се възобнови, категоричен е той

Автор: Десант

Отварянето на Шабленското езеро, за да изтече част от водата, е правено от години и не противоречи на Плана за управление – след промяната му през 2016 г. при аварийни ситуации да се намали нивото до определена мярка. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който беше изпратен от премиера да установи на място има ли нарушения в дейностите по отводняване на езерото, попадащо в защитена зона.

Той уточни, че при промяната на плана е направена консултация с Института по рибни ресурси и мнението на специалистите е било, че такива дейности трябва да приключат преди 1 април, за да може езерото да се възстанови с оглед размножителния период на рибите. А за размножителния период на птиците срокът е до 15 март, но тук е направено през втората половина на февруари.

Има достатъчно време езерото да се възобнови и тези места да се възстановят, убеден е Нено Димов.

По думите му този процес подпомага и пречистването на езерото – водата при отварянето му е била тинеста, а сега е бистра с новата, прясна вода, която извира. Така че това е и полезен процес.  

При избора на мястото за прокопаване е съобразено с изискването разстоянието между езерото и морето да е най-малко. Преди години това се извършвало на друго място, но заради гъстата тръстика там кореновата им система не позволявала отток. При дейностите няма разрушена дюна. Мястото не е картирано като дюна в Закона за черноморските територии.

За пожара в района е подаден сигнал в РИОСВ – Варна след неговото потушаване, обясни министър Ненов. Изпратената на място група за оглед е установила, че около 5 дка от защитената територия са опожарени, а останалите площи са извън защитената територия, не са установени бедстващи животни.

За случая е подаден сигнал до прокуратурата.

По оста „Биоразнообразие“ са отпуснати преди седмица 22 млн. лв. за такъв тип дейности във влажни зони, а около 5 млн. лв. са за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, каза още министърът и уточни, че бенефициент ще е РИОСВ – Варна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки