Модна диета повиши търсенето в Европа на биояйца


Модна диета повиши търсенето в Европа на биояйца
Снимката е илюстративна
18 Март 2019, Понеделник


Флекситарианство намира все повече привърженици сред по-младите европейци, които са загрижени за здравето си

Автор: Десант

Тенденцията към гъвкавост на хранителния режим и популярното флекситарианство (диета, с която постепенно се намалява консумацията на месо, но не го изключва съвсем)  - особено сред по-младите европейци, стимулира пазара на органичните яйца, обяви благотворителната организация за здраве и здравословна храна Soil Association, цитирана от farminguk.com.

Според доклад на организацията търговията с органични продукти показва, че техният пазар в Обединеното кралство вече е на стойност 2,33 млрд. британски лири при ръст на продажбите от 5,3% през 2018 г.

Според консултанта на Soil Association Фин Котъл все повече хора ограничават употребата на месо в менюто си, но без да се отказват от яйцата. „Те са склонни да правят промени в диетата си. Мисля че хранителните режими на потребителите са започнали да се променят и те ще продължат да се променят - особено с ново поколение потребители“, коментира Котъл.

Органичните яйца сега са 8% от всички яйца във Великобритания, като при този продукт делът на продажбите на биологични храни е един от най-високите. В стойностно изражение той вече достига 70 млн. лири годишно.

Интересното е, че тенденцията води не просто до повишено търсене на яйца, а именно към органичните яйца. Това навярно се обяснява с факта, че промяната се диктува от потребители, които са загрижени за здравето си, като те са по-склонен да избират продукти, произведени по биологичен начин.

Последните изследвания предоставиха повече доказателства за тенденцията към алтернативи за месо и млечни продукти. Според някои изследвания повече от половината британски потребители са се интересували от растителна диета или вече се придържат към нея.

Тази тенденция е още по-силно изразена сред по-младите хора. Две трети от британците на възраст 18-24 години са привлечени от вегетарианска или от т.нар. флекситарианска диета.

Източник: fermer.bg


В категории: Здравословно хранене , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки