Старозагорският митрополит регистрира фондация на името на св. Киприян


14 Март 2019, Четвъртък


Патронът й е българин, вероятно от известния болярски род Цамблак, и принадлежи към Търновската книжовна школа

Автор: Десант

Фондация на името на свети Киприян Цамблак Чудотоворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия, бе регистрирана от Старозагорския митрополит Киприан. Тя ще се стреми към обединяване на усилията й с тези на държавните и общински органи и организации, физически и юридически лица за подпомагане развитието на културно-историческото наследство на Стара Загора.

Една от основните цели ще бъде и подпомагане на деца в неравностойно положение, подкрепа за изявата и дейността на талантливи деца, подпомагане на деца с изявени способности в учението и с творчески способности.

Фондацията си поставя за цел да съдейства за реализиране на образователни програми за децата като здравно възпитание, детски празници и конкурси, състезания и други.

Средствата, с които фондацията на митрополит Киприан ще постига своите цели, са доброволни вноски от членовете, дарения от физически или юридически лица, държавата, обществени организации, приходи от участия в национални и международни проекти и програми.

Киприан, митрополит Киевски, Литовски и на цяла Русия, е признат официално през 1472 г. за светец и чудотворец. Автор е на агиографски съчинения. Принадлежи към Търновската книжовна школа. Той е родом българин, вероятно от известния болярски род Цамблак.

Киприан е известен църковен писател, редактор и преводач на богослужебни книги и на „Кормчията“, автор е на жития на руски светци. Пише статии по литургика, събира писмената на руски духовници и князе, води обширна кореспонденция с голяма историческа ценност.

Преписът на „Лествицата" на св. Йоан Синайски е направен собственоръчно от св. Киприан през пролетта на 1387 г. в Студийския манастир край Константинопол. Ръкописът съдържа 279 листа, изписани със заоблен полуустав, близък до бързописа, който е известен в науката като българско писмо. Киприановият препис на „Лествицата" на св. Йоан Синайски се пази в библиотеката на московската духовна академия и е дигитализиран.

Най-хубавото като литературна творба и най-ценното като исторически паметник за Киприан е надгробното слово за него, известно като „Похвално слово за митрополит Киприан“, написано от племенника му Григорий Цамблак. Той го създава през 1409 г. и го произнася на гроба на Киприан в Успенския събор в Москва вероятно по случай тригодишнината от смъртта му.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки