20 000 души умират годишно в България, покосени от исхемичен мозъчен инсулт


20 000 души умират годишно в България, покосени от исхемичен мозъчен инсулт
14 Март 2019, Четвъртък


Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас започва безплатни прегледи с доплер за превенция на инсулта

Автор: Десант

Безплатни прегледи с доплер започнаха в Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас. Те са част от съвместния проект на Ротари и УМБАЛ Бургас за превенция на инсулта.

Прегледите се извършват от съдовите хирурзи д-р Радослав Шишков и д-р Христо Стефанов, под ръководството на доц. Валентин Василев и ще бъдат всеки четвъртък, със задължително предварително записване на тел.056  84 13 82 и мобилен  0887 61 41 59.

Записванията се извършват от 8.30 до 13.30 ч. всеки работен ден. Направление от личен лекар не е необходимо.

36 на всеки 1000 души страдат  от мозъчен инсулт, като в България тази статистика е най-висока в сравнение с другите Европейски страни и Русия. Населението на област Бургас също страда в значителна степен от мозъчно-съдови заболявания.

Затова Фондация „Ротари” предостави на УМБАЛ Бургас последно поколение ехографски апарат за изследване на каротидната артерия. Именно нейното запушване води до мозъчни инциденти. Чрез него се  изследва проводимостта, т.е. дали има нтарупвания на плаки и други вещества, които пречат за кръвоснабдяването на мозъка и са основна причина за мозъчен инсулт.

В България годишно умират над 20 000 души, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смъртност от инсулт.  Проектът „No Stroke Bulgaria“ е съобразен с този сериозен проблем. Основната цел е да се намалят случаите на посоченото заболяване чрез скрининг за исхемичен мозъчен инсулт на високорискови групи от населението.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки