Кметовете на Созопол и Златица източвали общинските бюджети чрез кухи фирми


Кметовете на Созопол и Златица източвали общинските бюджети чрез кухи фирми
12 Март 2019, Вторник


Забраната за цигари не важи за мен, аз пуша пури. Наглата реплика е на Панайот Рейзи, който от години демонстрира, че законите в България не важат за него

Автор: Десант

Обвинените кметове на Созопол Панайот Рейзи и на Златица – Магдалена Иванова са превеждали пари на фирми, собственост на социално слаби лица. Тези фирми не са имали работници и не са имали дейност, така че да може да са извършили ремонтите, за които им е платено. Това обясни говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова в ефира на Нова телевизия.

По думите ѝ кметовете много добре са знаели в чия полза разпореждат парите. „Пътят на парите е проследен до каса, като те са изтеглени на гише. В този смисъл няма яснота на този етап сумите дали са стигнали директно до кметовете”, каза Русинова и поясни, че предстои да се съберат още доказателства и в този смисъл кръгът на обвиняемите лица да се разшири.


Магдалена Иванова

Според нея ремонтите или не са извършени, както е в случая със Златица, или са за дейности, които вече са били извършени – в Созопол.

"В случая с кмета на община Созопол са платени средства на фирми, които се оказва, че са на социално слаби лица.

Установено е, че тези лица изобщо не знаят да имат фирми.

Установено есъщо така, че тези фирми не са имали нито служители, нито техника, с която да се извършат тези ремонти. Парите са преведени по сметки на физически лица, въпреки че е написано името на фирмата в платежните нареждания”, коментира Русинова, но смята, че и двамата кметове много добре са знаели това.

Говорителят на прокуратурата отклони въпрос дали кметовете на Златица и Созопол ще бъдат осъдени, като обясни, че прокуратурата събира доказателства, а окончателното решение зависи от съда.

“Случаят в Златица е започнат по сигнал, а кметът на Созопол е разследван от друга прокуратура, която впоследствие е изпратила материалите по разследването в СГП”, стана ясно още от коментара на Русинова.

„Не мисля, че има нещо общо с политическа кампания. Вероятно тези действия на прокуратурата ще се харесат на обществото. Аз не виждам и някакъв ясен цвят на въпросните кметове. В единия случай цветът на кмета не е много ясен след всички тези години. Може би се числи към управляващите. В другия случай – имаме кмет на опозицията ”, посочи политологът Първан Симеонов.

Според Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията местната власт е подложена много по-силно и по-директно на корупционен натиск.

“Голяма част от тези общински съветници са представители на местния бизнес. Когато се приемаше новия антикорупционен закон, се оказа, че ако влязат в сила клаузите за конфликт на интереси, България ще остане без общински съветници. Голяма част от тях имат договорни отношения с общината. В малките населени места обвързаността е много по-голяма”, заяви той.


В категории: Новини , Общини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
структурни проблеми -СТРУКТУРН
13.03.2019 19:24:08
0
0
Явно - че т.нар реформи - просто не правят нищо по структурни проблеми в съдебната система.... Проблемите са структурни!!!! Засягат се, навлиза се ив история, образование...България, Европа и много други неща.... Трябва да се работи структурно - което никой не поставя, анализира за толкова време!!!! И се залъгваме или ни лъжат с подмяната на един структурeн тоталитаризъм - с друг структурен тоталитаризъм!!!! Структурни са!!! ОБАЧЕ - СТАВА СТРУКТУРНА ПРЕСТЪПНОСТ!!!!
1
най-малкото
13.03.2019 09:09:21
0
0
Точно така - конфликт на интереси и излизат извън властови позиции и достъп до инфо...С която да си правят престъпност. Конфискуват се фирмите, ако са свързани с дейности по обслужване на обществения интерес в населеното място!!!! За да не създават проблеми..... Определено конфликт на закони!!!! подобен инженеринг. Най-малкото умишлена и очевидна злонамереност!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки