Лоницерата - един ценен, но непознат у нас плод


Лоницерата - един ценен, но непознат у нас плод
11 Март 2019, Понеделник


Непретенциозното растение има неподозирани лечебни качества

Автор: Дина Харизанова

Камчатската лоницера (Lonicera kamtschatica) e растение почти непознато у нас. В последните години се предлага и в Западна Европа, където се нарича майска ягода или медена ягода.

На вкус наподобява черната боровинка. 

Тази лоницера е много студоустойчива. Тя произхожда от Източен Sибир и издържа под -40 градуса по Целзий, а животът й е дълъг - до 80-90 години.

Нейните плодове се отличават с много ценни за здравето качества. Те съдържат захари, пектинови вещества , плодови киселини, витамини, биофлавоноиди, лейкоантоциани, каротиноиди, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, богати са на макро и микроелементи.

Действат жлъчегонно, използват се при лечение на малария, хипертония, малокръвие, сърдечни заболявания, затлъстяване, кожни болести, бъбречни болести, имат бактерицидно и общоукрепващо организма действие.

Плодовете се използват за храна както в суров, така и в преработен вид. Могат да се съхраняват продължително посипани със захар в хладилник.

Ядливата лоницера е сравнително непретенциозна за отглеждане. Развива се добре на кисели до неутрални почви, наложително е редовното поливане. Ако се отглежда на малка надморска височина, е добре да се сади на полусянка, а почвата да се мулчира, за да се съхрани влагата и да не се прегрява.

Отделните растения се садят на разстояние 1,5 м едно от друго. Не страда от болести и вредители.

Плодовете и зреят рано - само месец след цъфтежа, още към края на май - началото на юни. Плодовете узряват дружно, трябва своевременно да се оберат, защото иначе опадат на земята, а могат да бъдат изядени и от птиците. Берат се и се ядат добре узрели.

Растението започва да плододава сравнително бързо - още на втората третата година. Добре развито възрастно растение може да даде до 2,5 кг плод.

Размножаването става със семена, делене на храста, хоризонтални отводки, зелени резници. Кълняемостта на семената се запазва 4 години.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки