НФСБ ще почете паметта на невинните жертви на протурския тероризъм на гара Буново


НФСБ ще почете паметта на невинните жертви на протурския тероризъм на гара Буново
08 Март 2019, Петък


На 11 септември 2007 г. близо до гарата телевизия СКАТ издига мемориал в памет на жертвите на атентата. Паметникът е дело на скулптора Александър Хайтов, а архитектът Здравец Хайтов е проектирал ситуирането на монумента. Двамата са синове на великия български писател Николай Хайтов

Автор: Янко Крумов

По повод 34-годишнината от кървавия атентат на жп гара Буново партия "Национален фронт за спасение на България" ще почете паметта на невинните жертви на протурския тероризъм пред паметника на загиналите при терористичния акт на 9 март (събота) от 10,30 часа на жп гара Буново.

На поклонението ще присъстват председателят на партията Валери Симеонов и депутати от НФСБ.

На 9 март 1985 г. в страната ни е извършен най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите.

Взривена е бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София.
Същия ден избухва взривно устройство и в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“. Тези акции са дело на членове на нелегална организация, наречена „Турско национално-освободително движение в България”.

Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София през Сливен. Тя е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.

В атентата загиват 7 души – 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.

На 25 април 1988 г. са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденото им име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб). Няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани.

Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров) са били агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Произнесени са и присъди за помагачество: 6 години затвор за Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на терориста Емин Мехмедали (той лежи 2 г. зад решетките, след което е амнистиран от Жельо Желев и освободен през 1990 г.); 2 години затвор за Никола Николов и по 1 година затвор за Севда Латинова и Милко Вълканов.

Терористите стават обект на сделка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС в Бургас. 

През 90-те години на миналия век върху фасадата на сградата на гара Буново е открита паметна плоча.

На 11 септември 2007 г. близо до гарата телевизия СКАТ издига мемориал в памет на жертвите на атентата. Паметникът представлява монументална скулптурна композиция, висока 7 метра.

Години наред българските политици се надпреварват да се извиняват за т. нар. „възродителен процес”. Никой обаче не се е извинил и до днес на осакатените и на роднините на загиналите в този терористичен акт.

Години наред на 11 септември българските политици поднасят съболезнования на американския народ и държава за атентата от 2001 г., при който бяха сринати кулите-близнаци на Световния търговски център. Но такива съболезнования за убитите българи няма.

Като реакция срещу това мълчание и безразличие, телевизия СКАТ създаде филма „Кървава чешма“. Той няма за цел да настройва българи срещу турци или обратното. Няма за цел да предизвиква омраза и отмъщение. Неговата цел е да се знае и да се помни…


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки