Берковица чества 140-годишнината от пристигането на Иван Вазов в града


Берковица чества 140-годишнината от пристигането на Иван Вазов в града
07 Март 2019, Четвъртък


Според признанията на самия Патриарх на българската литература, именно тук той обиква "страстно величествената природа"

Автор: Десант

Берковица чества 140-годишнината от пристигането на Иван Вазов в града, съобщиха от къщата-музей „Иван Вазов”. На своеобразния юбилей е посветена изложба и литературна вечер на тема „Един български роман, който профърча из Европа.”

Иван Вазов пристига в Берковица от Русе на 7 март 1879 г. и живее в града до 18 ноември 1880 г. Идва заради назначението си като председател на окръжния съд. Тук той живее в една от най-хубавите къщи, наричана Ипеклийската, която днес е превърната в къща музей на негово име.

Освен съдия, Вазов активно се занимава с литературно творчество, като черпи сюжети направо от живота. Той записва народни песни, предания, легенди. Една тъжба в съда му дава сюжет за поемата „Грамада”. Той разкрива един обичай във вид на нравствен линч, чрез който селяните наказвали подтисници и влиятелни изедници, на които са били безсилни да си отмъстят по друг начин.

В разказа „Белимелецът” Патриархът на българската литература обезсмъртява хайдутите в берковския край. Помощниците му в съда  Йордан Шишков и Иван Стоянов стават герои в повестта „Митрофан и Дормидолски”. За нея самият Вазов изтъква, че на тази му творба „се смя цяла България. Причината? Една струя от веселост, която се разливаше от страниците й”.

Днес Берковица се гордее с факта, че преди години в нея е живял поетът и писателят Иван Вазов. Къщата музей е най-голямата забележителност на града.

Жителите му помнят и признанието му, направено по-късно: ”Животът ми в Берковица съвпада с един от най-плодовитите периоди на моето творчество. Поставен в една среда, пълна с оригинални типове... В този град за пръв път обикнах страстно величествената природа...”

Затова едно от стихотворенията му – „Малини” е превърнато в неофициален химн на града и се пее до днес с голяма радост и удовлетворение.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки