Един неуспешен атентат от нашата история, приключил с невинна жертва


Един неуспешен атентат от нашата история, приключил с невинна жертва
„Убийството на Христо Белчев в присъствието на Стефан Стамболов“, литография в „Le petit journal“
05 Март 2019, Вторник


Атентатор застрелва Христо Белчев, обърквайки го със Стефан Стамболов

Автор: Борислав Гърдев

На 15 март 1891 г. в центъра на столицата пред кафе-сладкарница „Панах” е извършен атентат, насочен основно срещу премиера Стефан Стамболов, който обаче се спасява по чудо. Застрелян обаче е неговият финансов министър и земляк Христо Белчев.

Този комплот има фатални последици за министър-председателя. На него му става ясно, че зли сили искат да го ликвидират и отстранят от властта.

Не случайно в кабинета на Стефан Стамболов до смъртта му стои зловеща по своя реализъм картина, обвита в черен мрак, със светлеещите изстрели и две неясни петна – лицата на Белчев и Стамболов.

След този пролетен ден известията за заговори и убийства се превръщат за Стамболов в страшна и непосредствена реалност.

На всесилния премиер веднага става ясно, че атентатът е реакция към осуетения заговор на майор Коста Паница, арестуван на 20 януари 1890 г.и екзекутиран на 16 юни с.г., но той не знае, че в дъното на заговора е небезизвестният Димитър Ризов, шурей на първия му приятел и наследник Димитър Петков, емигрант в Белград и действащ по руско внушение.

Ризов се свързва с оръжейника от Ресен Наум Тюфекчиев и в Белград оформя ядрото на заговорниците в състав Наум Тюфекчиев, братята му Никола и Денчо (Димитър), бившият офицер Кръстьо Ножаров и Михаил Ставрев (Халю).

Именно Денчо Тюфекчиев съобщава на заговорниците важната подробност, че след излизане от Министерския съвет (помещаващ се в днешната сграда на БДЖ) Стамболов се отбива в близкото кафене „Панах” на бул.”Цар Освободител”( на мястото на хотел „България”).

Убийците знаят, че Стамболов ходи въоръжен с револвер и охрана в лицето на бившия хайдутин Спас Антонов, който обаче е спечелен за каузата на атентаторите. Неговата задача е в решителния момент да изостане от премиера, да даде възможност убийците да го ликвидират, „да хукне” без излишни усилия да ги преследва, за да могат  те да се укрият и по никакъв начин да не издава връзката си с тях.

На 15 март 1891 г. четиримата терористи, групирани по двойки – Халю и Никола Тюфекчиеви, определени за извършители  и Кръстьо Ножаров и Денчо Тюфекчиеви, които ги подсигуряват, тръгват след Стамболов и Белчев, които към 20 часа вечерта  излизат от сладкарницата и тръгват покрай Градската градина по ул. „Левски”.

В момента, в който се разминават по зле осветената улица Халю сграбчва дясната ръка на Стамболов, пречейки му да извади револвера и тъй като знае, че Стамболов носи ризница, с другата си ръка стреля в главата му.

В този миг премиерът успява да го отблъсне, а куршумът улучва Никола Тюфекчиев.
На свой ред Никола Тюфекчиев стреля по Стамболов, но той предвидливо мигом заляга, Халю е ранен в дясната ръка и изтърва пистолета си.

Финансовият министър прави фатална грешка, побягвайки към Градската градина. Денчо Тюфекчиев го обърква със Стамболов и го застрелва.


Христо Белчев

Атентаторите смятат, че са изпълинили задачата си и побягват. Спас Антонов бавно ги подгонва, стреляйки във въздуха, но според уговорката ги „загубва” в градината.

Разтрепераният Стамболов побягва по ул. „Васил Левски” към „Граф Игнатиев”, влиза в изпречилата му се месарница , за да се успокои, а след това нахлува в полицейския участък на ъгъла с ул. „Раковски”, взема наличните стражари и се връща на местопрестъплението. Тогава разбира, че Белчев е издъхнал.

Телохранителят Антонов остава неразкрит, въпреки подозренията на княжеския учител по български език Добри Ганчев, очевидец на инцидента, че е съпричастен към злодеянието. Антонов обаче извършва убийство две години по-късно и умира в затвора.

Ножаров избягва в Сърбия, а Халю и Никола Тюфекчиев поемат към Румъния. В София остава само Денчо Тюфекчиев.

Стамболов предприема крути мерки за разкриването на заговора. Столицата  е блокирана, заловени са 250 души, образувана е следствена комисия, начело с главния секретар на вътрешното министерство Илия Луканов.

От събраните веществени и писмени доказателства става ясно, че организатор на покушението е фамозният аферист и оръжеен търговец Наум Тюфекчиев.


Наум Тюфекчиев

Това е може би най-зловещата фигура в новата ни история. Той е поръчителят и на убийството на Стамболов на 3 юли 1895 г. и пак той е в основата на атентата в столичното казино на 31 януари 1915 г., след който България се включва в Първата световна война на страната на Центрлалните сили на 1 октомври 1915 г.

Тюфекчиев обаче е недосегаем за официалните ни власти. Логично Стамболов насочва усилията си към брат му Денчо, заловен в гостилница „Балкан” и откаран в III полицейски участък.

С „обработката” му се заемат Ченко Мирковчевец и синът на Филип Тотю – Тодор Тотев. Въпреки зверските мъчения, на които е подложен Денчо Тюфекчиев, фактическият убиец на министър Белчев, не се признава за виновен и не издава брат си. Подложен на жестоки изтезания той умира в Александровската болница на 6 септември 1891 г.

Въпреки усилията на Стамболов да бъдат съдени в България Ризов и Ножаров под силен дипломатически натиск са приютени в Русия, където вече се намира и Никола Тюфекчиев.

За премиера е ясна руската връзка в това злокобно дело, но на него му трябват изкупителни жертви.

Така след старателно подготвен съдебен процес, който днес бихме нарекли фарс, „пешкира опират” Светослав Миларов, Тома Георгиев, Петко Каравелов и Трайко Китанчев.

На 15 юли 1892 г. Петко Каравелов , бивш Стамболов съратник, бивш премиер,  някогашен лидер на Народнолибералната партия и отявлен русофил, е вкаран в Черната джамия с издадена петгодишна ефективна присъда за мнима съпричастност към убийството на Христо Белчев и опитът за ликвидирането на Стефан Стамболов.„

Трайко Китанчев получава тригодишна присъда, Тома Георгиев и Светослав Миларов са осъдени на смърт, въпреки усилията на адвоката на Петко Каравелов Алеко Константинов и застъпничеството пред Стамболов от Димитър Петков специално за талантливия публицист и мемоарист Миларов, съученик на Белчев в Загреб, където Христо Белчев прави превода на  най- известното произведение на Светослав Миларов „Спомени от цариградските тъмници”, излязло на български през 1881 г.

Премиерът е непреклонен и не се поддава на внушението да бъде милостив. В ръцете си държи важен компромат – дневникът на Миларов, в който той с хлапашка откровеност твърди, че ще убие княз Фердинанд срещу платени му 33 наполеона, дадени от одеското славянско благотворително дружество и ще вдига бунт, който е продаден за 4000 лева от Величко Хаджипенчович, син на Иванчо Хаджипенчович, българският участник в процеса срещу Левски, на агентите на Стамболов.

В действията на Стамболов вече властва параноята, страхът от физическата разправа с него, паническият ужас от смъртта. Тази душевна криза за някогашния апостол и хъш ще продължи четири години.

На 16  март 1895 г.  той ще напише на Рихард фон Мах прочутото си откровение „Кроежът по моето убивание”, в което ще посочи и намеренията на Наум Тюфекчиев и Григор Начович, и дори имената на убийците си.

Тогава именно той ще претръпне, ще възстанови равновесието си, ще възвърне храбростта от младежките си години и с достойнството  на непримирил се герой ще посрещне ударите от ножовете на Халю и Талю (Боне Георгиев) на 3 юли 1895 г. на улица „Раковски” срещу сегашната къща музей „Иван Вазов”.

А след  падането на Стамболовото правителство на 18 май 1894 г. Илия Луканов, ексглавният секретар на МВР ще бъде съден за смъртта на Денчо Тюфекчиев...


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки