Ремонтираха две чешми с лековита вода в община Невестино


Ремонтираха две чешми с лековита вода в община Невестино
05 Март 2019, Вторник


Те се ползват от стотици пътуващи по направлението Кюстендил-Дупница и Кюстендил-Благоевград и Рилския манастир

Автор: Десант

Две чешми за минерална вода - едната в центъра на Невестино, другата - край пътя за близкото с. Неделкова Гращица, ремонтира и пусна общината, съобщиха от местната администрация.

Чешмите бяха пресъхнали поради запушване и аварии преди Нова година. И двете се ползват от стотици пътуващи по направлението Кюстендил-Дупница и Кюстендил-Благоевград и Рилския манастир.

Минералният извор за чешмата в Невестино е  на дълбочина 472 м. През лятото дебитът намалява драстично и в късната есен спира напълно. Пролет налягането се повишава и чешмата тръгва отново. Налагат се обаче профилактики по лабиринта от тръби до извода.

Преди месеци бяха взети  проби за изследване на  химическия състав, минерализацията, утаечността и за други показатели. Водата е препоръчителна и за деца заради съдържание на флуор, казват специалисти.

Чешмата при Неделкова Гращица пък била запушена с найлон от злосторници, разказват администратори. Екип на кметството направил ремонта и „продухването".

Над 20 чешми, някои от които са и с минерален състав, е изградила общината в Невестино за последните 15-тина години, откакто кмет е о.р. полк. инж. Димитър Стаменков. Всички те се ползват напълно безплатно, хвалят се от общинската администрация. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки