За любовта никога не е късно, дори и в старческия дом


За любовта никога не е късно, дори и в старческия дом
01 Март 2019, Петък


Възрастните обитатели на дома за стари хора "Св. великомъченик Димитрий Солунски" в Айтос са преоткрили малките радости в живота

Автор: Теодора Иванова

В покрайнините на Айтос, сред природата, близо до язовир "Парка", е разположен дома за стари хора "Св. великомъченик Димитрий Солунски". В стара, но добре поддържана сграда, възрастните обитатели там са преоткрили малките радости в живота. И дори любовта.



Мартин Татаров и Станка Тодорова са живото доказателство, че за сърдечни трепети възраст няма. Двамата са се запознали в дома, харесали са се и са решени да прекарат остатъка от живота си като семейство.

Наскоро Станка влязло в болница, а Мартин й ходил всеки ден на свиждане, уплашен, че може да изгуби любимата си.

Повод да се срещнем с тези мили възрастни хора е решение на Общински съвет - Айтос, с което на дома се отпускат 3 000 лева за ремонт на сградата. Парите обаче са крайно недостатъчни, няма да стигнат дори за козметично освежаване на всички стаи, затова от местната власт ще търдят алтернативни начини за финансиране чрез европейски програми.



Сред обитателите на "Св. великомъченик Димитрий Солунски" е и Стоян Михнев, бивш морски вълк, обиколил цялото земно кълбо и намерил тук последен пристан. Децата му живеят в Гърция и нямат възможност да се грижат за него, но той не страда от това. Тук е намерил истински приятели.

Капацитетът на сградата е 32-ма души. За тях се грижи 11-членен персонал, казва Лилия Николова, директор на дома. И споделя, че в момента тук има 5 свободни места за жени.



В края на нашата среща най-възрастната дама, която е и от най-дълго време в дома ни поздрави с  народна песен. Жената не пожела да застане с лице пред камерата по настояване на нейните близки, но пък емоцията, която тя изрази с гласа си, не остана скрита за нас.

Докато парите от европейските програми дойдат, хората в дома се надяват да се намерят добри хора, които да помогнат поне с най-необходимото - някои от вратите на стаите спешно трябва да бъдат подменени, санитарните помещения също имат нужда от обновяване, на места е изпадала мазилката. И отпуснатата сума от бюджета на общината няма да стигне. 


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки