В Казанлък откриват паметна плоча на първите български лютиери


В Казанлък откриват паметна плоча на първите български лютиери
Братя Георгиеви пред ателието си на 8 ноември 1964 г. В средата е Димитър Георгиев Саранеделчев, вляво е единият му брат Иван, а вдясно - брат му Боньо
01 Март 2019, Петък


Тяхното ателие през 1924 г. се преобразува в първата в България фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”

Автор: Десант

На 9 март от 11 ч. в Казанлък ще бъде открита паметната плоча на първите майстори лютиери. Събитието е по случай 100-годишнината от откриването на първото лютиерско ателие в града на розите, съобщава zakazanlak.bg.

Мемориалният знак е в памет на създателя на ателието Димитър Саранеделчев, който по-късно заедно с братята си основава първата в България фабрика за струнни музикални инструменти. Плочата ще бъде поставена на южната фасада на сградата, намираща се на бул."23-и пехотен Шипченски полк" 17 в Казанлък. Именно на това място през 1918 г. братя Георгиеви отварят първото в града ателие за струнни музикални инструменти, която през 1924 г. ще се преобразува в легендарната фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”.

Идеята за паметната плоча е на казанлъшкия лютиер Андриян Андреев, а Инициативният комитет за събирането на подписката от гражданите и за реализацията на идеята е в състав СНЦ "Съюз на лютиерите в България"- Казанлък, с председател Пламен Милчев, "Кремона - България" ЕООД- Казанлък, с изпълнителен директор Елена Гамова и дългогодишният съдия Стефан Саранеделчев, родственик на първите казанлъшки майстори на струнни музикални инструменти.

Изработените от тях струнни музикални инструменти впечатляват с майсторство и намират добър прием навсякъде, въпреки трудните следвоенни години. Художниците Иван Милев, Иван Пенков, Станю Стаматов, композиторът Петко Стайнов, роднините му Маньо и Генчо Стайнови, както и други представители на тогавашния интелектуален елит, са сред честите посетители в ателието на Димитър Георгиев.

Те го подтикват да участва в обявения през 1922 г. от Пловдивската търговско-индустриална камара конкурс за изпращане на един човек в Германия за усъвършенстване на лютиерското изкуство. Димитър спечелва конкурса и след обучение в градовете Лайпциг и Маркнойкирхен се завръща в Казанлък в началото на 1924 г.

Тук, на базата на досегашното лютиерско ателие, заедно със своите братя Петко, който само месец по-късно почива, Боньо и Иван основават първата в България фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”. В продължение на много години Димитър със своите братя обучават много нови лютиери, които от своя страна учат други на майсторлък и така Казанлък вече цял век поддържа славата си като град на лютиерското изкуство.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки