Възстановка на неолитно селище край Лозенград ще бъде довършена по трансграничен проект


Възстановка на неолитно селище край Лозенград ще бъде довършена по трансграничен проект
Снимки: Авторът
28 Февруари 2019, Четвъртък


Емигранти от Мала Азия поставят в тази част на Тракия основите на цивилизацията на европейския континент

Автор: Диана Славчева

През 1993 г. турското министерство на туризма и културата заедно с немски археологически институт и Истанбулския университет, с участието на български, словашки и испански учени, започва обширни археологически разкопки в района на неолитната селищна могила Асаги (Ашаъ) Пинар (Aşağı Pınar) южно от турския град Къркларели (Лозенград).



Селището е съществувало непрекъснато цели 2 хилядолетия и е изоставено преди около 6200 години.

Археолозите са намерили тук следи от най-старите земеделски общества в региона, пренесли преди 8200 години селскостопански и селищен опит от Анадола в Тракия. Де факто праисторическите хора, живели по тези места, поставят в тази част на Тракия основите на цивилизацията на европейския континент.



Емигрантите от Мала Азия донасят със себе си по тези места уменията си за отглеждане на домашни животни и земеделски култури, а също и занаятчийските си умения за изработването на глинени съдове и други нужни за бита предмети.

Намерените находки са изложени в музея в Къркларели, а край самите разкопки, които продължават и понастоящем, е изграден музей на открито, който се опитва да пресъздаде живота в неолитното селище.



В интерес на истината, замисълът за създаването му все още не е напълно реализиран. Предстои още много работа, докато цялата картинка добие завършен вид.

Към момента са готови три зали, разположени в своеобразни колиби от плетеница със сламени покриви. Освен богато илюстрираните информационни табла, в тях може да се видят различни макети – както на откритото при самите проучвания на терена, така и на възстановки на жилищни и селскостопански сгради от неолита.



Но най-атрактивни, несъмнено, са фигурите, които пресъздават бита и всекидневието на древните хора.



Извън залите, под открито небе са направени възстановни на различни селскостопански дейности – оране, косене, вършане, смилане на зърното с хромели и пр.



Засега цялата тази атракция през повечето време е недостъпна за любопитните туристи. Музейният комплекс се отваря за посещение само при определени заявки, а също и по време на провеждането на археологическите разкопки.

Има още много какво да се направи, за да добие този обект завършен вид. Има намерение в него да се обособи своеобразен тунел на времето, в който с интерактивни средства да се представи целия процес на еволюцията на човечеството от праисторията до наши дни.



Предстои музеят на открито край Лозенград да се включи в европейски проект за трансгранично сътрудничество между България и Турция, озаглавен „Живите древни градове – Асаги Пинар и Русокастро“.



От Дирекцията за култура и туризъм и музея в Къркларели се надяват, че след приключването му този обект най-после ще бъде завършен и отворен за посещения целогодишно, привличайки туристи не само от югоизточната ни съседка, но и от България и други страни по света.

В същото време крачка напред, благодарение на проекта, ще направи, образно казано, и превръщането на най-големия средновековен замък у нас - този в Червената крепост, както е известно Русокастро, до който ще бъде изградена туристическа инфраструктура.

Това лято предстои екипът от археолози, ръководен от директора на бургаския музей Милен Николов, да довърши проучването на цитадела, а междувременно се работи по проекта за реставрация и социализация на това знаково място на историческата ни памет, за да може в скоро време и то да се превърне в един достоен за гордост туристически обект.


В категории: Новини , Праистория

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
TURIST
07.03.2019 12:23:52
0
0
PREZ DEDOVIJ MI E KAK SE PROIZASJ!NJMA LI NAIMENOVANIE NA BALGARSKI-NE ME INTERESUVA!NA LI E
,,DVUSTRANEN,,PROEKT,,?!
1
//
01.03.2019 09:26:56
0
0
Aşağı Pınar се произнася Ашаъ Пънар
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки