Представят Акве калиде на туристически киоск в центъра на Лозенград


Представят Акве калиде на туристически киоск в центъра на Лозенград
Снимка: РИМ-Бургас
27 Февруари 2019, Сряда


Медиите в югоизточната ни съседка проявяват засилен интерес към трансграничните проекти

Автор: Десант

Представители на Регионалния исторически музей в Бургас присъстваха в турския град Къркларели на заключителна пресконференция по повод приключването на трансграничен проект „Общото културно наследство без граници - TOGETHER“ CB0005.1.21.139, финансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg—ИПП България — Турция 2014—2020 г.", по който бяха направени големи инвестиции в два ключови туристически обекти — Акве калиде и скалния манастир „Св. Никола" в Къикьой, Турция.

„В резултат на общата работа на екипите от българска и от турска страна имаме два прекрасни туристически обекта" — изтъкна директорът на РИМ-Бургас Милен Николов по време на брифинга, преминал при голям интерес от страна на медиите в Турция.

Турските участници в проекта съобщиха, че древният град с прочутите лековити терми Акве калиде, както и Бургас, вече ще бъдат презентирани на специален киоск, монтиран пред Дирекцията по култура и туризъм в центъра на Къркларели, известен у нас повече с българското си име Лозенград.  

Изтъкнато бе, че бургаският музей е пример за местните културни институции в югоизточната ни съседка, и че съвместните проекти ще продължат с цел опазване на културно-историческото наследство от двете страни на границата, като към тях има засилен медиен интерес в турската страна.

Предстои да бъде разработен нов трансграничен проект под названието „Живите древни градове", в който ще бъдат включени като обекти най-големият средновековен замък у нас — този в Русокастро, и възстановката на неолитното селище край Асаги Пинар (Aşağı Pınar) в близост до Лозенград. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки