Кръщават на ген. Иван Пашинов площада пред храм „Св. пророк Илия" в Казанлък


Кръщават на ген. Иван Пашинов площада пред храм „Св. пророк Илия" в Казанлък
Снимка: zakazanlak.bg
25 Февруари 2019, Понеделник


В Шеново пък ще вдигат паметник на загиналите във войните

Автор: Десант

Предложение да бъде именуван казанлъшкият площад пред църквата „Св. пророк Илия” на името на един от легендарните командири на 23-и пехотен Шипченски полк – ген.-майор Иван Пашинов, е включено в дневния ред Общинския съвет и предстои да се вземе решение по него на предстоящата сесия на 28 февруари, съобщава zakazanlak.bg.

Предложението е внесено от председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Казанлък Евгени Пейчев. То е във връзка с годишнина от Одринската епопея и от Деня на Тракия, който се отбелязва на 26 март.

Точно преди 106 години полковник Иван Пашинов участва в тежките боеве за превземането на Одринската крепост. С личния си пример и изключителна храброст той повежда българските войници на трета атака към форта, който се е считал за непревземаем, и те превземат всички турски позиции.

Исторически музей „Искра”изразява положително становище дза реализиране на родолюбивата идея. Комисията по култура, информационни средства и вероизповедания подкрепя предложението, още повече, че през 2019 г. се чества 130-годишнината от сформирането на 23-и пехотен Шипченски полк.

Паметник на загиналите шейновци в Балканската, Първата световна и Втората световна войни да бъде издигнат в село Шейново, предлага пък Инициативен комитет. Това предложение също е включено в дневния ред на предстоящата сесия на общинските съветници.

86 са загиналите мъже и младежи от казанлъшкото село Шейново в трите войни, сочи направената справка във Военен архив - Велико Търново. Най-много жертви шейновци са дали по време на Първата световна война. В Балканската война 1912-1913 година загиналите са 26 души, Първа световна война 1915-1918 – 58, и Втора световна война 1941-1945 година – 2 души. Голяма част от мъжете и младежите от селото са воювали в редиците на 23-и пехотен Шипченски полк. За техния героизъм до момента напомня само един списък, намиращ се в ъгъла на местната църква, където някои имена не личат, поради варосване на стените.

На 16 февруари февруари 2018 г. е проведено Общо събрание на жителите на Шейново, на което е избран Инициативен комитет за изграждането на паметника с председател Яни Ташев. В него е влиза и настоящият кмет на селото Данко Данев. Още през март миналата година е направена подписка от необходимия брой жители на селото, подкрепящи изгдигането на паметника. Средствата за неговото изграждане да бъдат събрани чрез дарения,за което е открита дарителска сметка.

Проектът за паметник е на скулптора Велин Дечков и архитекта Ивелин Ортакчийски. Той представлява стена, върху която са разположени 5 плочи от черен гранит с изписани имената на загиналите. Бронзов барелеф на лъв като символ на безстрашието и воинската сила на българите е поставен най-отгоре на стената. Според предложението, паметникът ще бъде в зелената площ пред Кметството на Шейново.

Положително становище изразява ИМ „Искра”. В него се посочва, че пластичното решение е сдържано, изчистено и балансирано като композиция и мащаб и като израз на почит към паметта на загиналите шейновци. Експертна комисия с председател главният архитект на Община Казанлък арх. Георги Стоев и членове – художникът Христо Генев, скулпторът Петър Пешев и директорите на двата музея – д-р Чавдар Анггелов на НПМ „Шипка-Бузлуджа” и д-р Момчил Маринов на ИМ „Искра”, също дава положително становище.

Двете комисии в Общинския съвет - Комисията по култура, информационни средства и вероизповедания и Комисията по устройство на територията, инфраструктура, строителство и транспорт подкрепят предложението.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки