По повод 550 г. от връщане мощите на св. Йван Рилски от Търново в Рилския манастир организират поход „Светият път"


По повод  550 г. от връщане мощите на св. Йван Рилски от Търново в Рилския манастир организират поход „Светият път"
Снимка: Радио Велико Търново
23 Февруари 2019, Събота


Председател на инициативния комитет е историкът проф. Пламен Павлов

Автор: Десант

В Централния военен клуб в София бе оповестена инициативата за организиране на поход – „Светият път – 550 г. от връщане мощите на св. Йван Рилски от Търново в Рилския манастир“. Председател на инициативния комитет е историкът проф. Пламен Павлов, водещ на предаването „Час по България" на Национална телевизия СКАТ.

Началото на похода ще е на 1 юли тази година, като стартът му ще е във Велико Търново.

Свети Иван Рилски е най-великият светец на българската земя, небесен закрилник и на старопрестолния град.

Роден е около 876 г. в Скрино, разположено в  Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

Във Велико Търново мощите на светеца са съхранявани три века до 1469 г., когато са пренесени в Рилския манастир. Сега в старата столица се пази частица от неговите мощи.

„Идеята, която днес ни е събрала тук, е да превърнем този туристически маршрут в събитие, което обединява родолюбието, вярата и силата на българския дух. Походът е част от културния календар на Област Велико Търново за 2019 г.

Пътят, които преминава по стъпките на св. Иван Рилски  е свързан не само със свещеното ни минало, но крие и изключителни природни богатства и забележителности. Това сочат данните от изследванията, направени на маршрута“, изтъкна в приветственото си слово великотърновския областен управител проф. д-р Любомира Попова.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
не някакви глупости
24.02.2019 19:32:26
0
0
Каква е работата европейската или българската... Кой ще ни каже? Обаче, ако има институтции, които до сега явно са спали!!!! по престъпностите.... в Европа, румънският прокурор трябва да има почетни заслуги!!!!!!!!! А не някакви изпити, глупости....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки