Гаврил Занетов – един задълбочен изследовател и познавач на Поморавската област


Гаврил Занетов – един задълбочен изследовател и познавач на Поморавската област
23 Февруари 2019, Събота


Интересите на юриста, който е и историк, и публицист, са насочени към съдбата на балгарското население, намиращо се извън пределите на нашата страна

Автор: Атанас Коев

На 24 февруари се навършват 85 години от смъртта на Гаврил Занетов – изявен български юрист от гагаузки произход. Освен това се изявява като историк, литературен критик и публицист, избран заради научната си дейност за член-кореспондент на БАН.

Той е роден през 1863 г. в бесарабското село Конгас, намиращо се тогава в рамките на Обединено княжество Влахия и Молдова. Първоначално учи в родното си място, а след това в българската Болградска гимназия. Кагото се дипломира, се записва да следва право в Императорския новорусийски университет, но впоследствие се прехвърля в Швейцария, където се дипломира като юрист.

През 80-те години на XIX век Гаврил Занетов престига в Княжество България и започва работа като съдебен магистрат. Той последователно е съдия и прокурор във Варна, Враца, Сливен и други градове на страната. Накрая става Апелативен съдия в Софиския градски съд и се устанавява трайно в столицата.


Гаврил Занетов

Освен като юрист, Занетов се изявява и като добър изследоветел на българската история, литературен критик и талантлив публицист. Той е автор на редица книги, студии и публикации с историческа и етнографска проблематика. Като историк и публицист интересите му са насочени към съдбата на балгарското население, намиращо се извън пределите на нашата страна.

По-важни негови трудове са: „Българските колонии в Русия“, излязъл в две части в периода 1891-1895 година в „Переодическо списание“, „В Сръбско и Хърватско“ (1898 г.), „Първите влашки господари“ (отпечатан през 1900 и 1901 г.), „Българското население през средните векове. Историко-юридически скици“ (издаден в Русе през 1902 г.), „Западните български земи в Сърбия“ (1917 г.), „Населението по долината на Велика Морава“ (1918 г.) и др.

Занетов е задълбочен и сериозен изследовател и познавач на Поморавската област, населена в по-голямата си част с българи, отнета от страната ни и дадена несправедливо на Сърбия. Именно заради това, през Първата световна война, когато Поморавието е под българско управление, в периода 1917-1918 г. той е избран за член на Поморавския народно-просветен комитет.

Видният български юрист сътрудничи на повечето наши переодични издания, излизащи в края на XIX и началото на XX век, като голяма част от публикациите му са в „Български преглед“, „Переодическо списание“, „Денница“ и др. В редица свои статии той полемизира и по въпросите на переодичния печат у нас и по света.

Гаврил Занетов умира на 24 февруари 1934 г. в София, на 71-годишна възраст, оставяйки богато научно и публицистично наследство.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки