Музеят в Бургас започва дигитализация на артефактите от фондовете си


Музеят в Бургас започва дигитализация на артефактите от фондовете си
Снимка: РИМ-Бургас
21 Февруари 2019, Четвъртък


Институцията се сдоби с най-модерно оборудване за цифровизация на обекти 

Автор: Десант

Екипът на бургаския музей се похвали с нова придобивка, с каквато разполагат много малко музеи в нашата страна. Благодарение на европроект, институцията вече има на разположение скъпо оборудване за дигитализация на съхраняваните във фондовете й артефакти. Комплектът за цифровизацията на тези предмети е на стойност около 30 000 лева и включва мощен сървър, модерен 3D скенер и професионален фотоапарат.

Техниката е разположена в специално ремонтирано за целта помещение, превърнато в професионално фотостудио. 

„Сканирането на артефактите ще отнеме твърде много време. Около час и половина отива за цялостното заснемане на един обект. Досега са обработени общо 127 предмета, основно намерени при разкопките на римските терми Акве калиде" - разкрива подробности Радовеста Стюърт, която пряко отговаря за проекта.

След дигитализирането си въпросните обекти ще могат да бъдат свободно достъпни онлайн за всеки на интернет страницата на Регионалния исторически музей в Бургас.

Музейните работници призовават специалистите в областта на  IT технологиите, ако имат желание, да помагат като доброволци при цифровизацията на материалното ни културно-историческо наследство, за да може тя да бъде извършена максимално бързо. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки