Показват в Бургас оръжия на Левски, Ботев и Захари Стоянов


Показват в Бургас оръжия на Левски, Ботев и Захари Стоянов
Снимка: Община Бургас
20 Февруари 2019, Сряда


Вижте на какви други легендарни наши революционери ще бъдат изложени сабите и пищовите

Автор: Десант

От 18.00 часа на 1 март в зала "Коджакафалията" на КЦ "Морско казино" се открива изложбата "Оръжието на свободата. Личното оръжие на дейци на националноосвободителното движение".

Най-популярните символи на съзаклятията в националноосвободителните борби на българското население срещу Османското иго са евангелието, над което се произнася клетвата, с кръстосани върху него нож и револвер. Вярата, хладният поглед на разума и избухващата от сърцето безгранична обич към родното се съчетават в изконната жажда за свобода, за свое, модерно и уредено Отечество. И така е от създаването на България до днес.

Само по себе си оръжието, без здравите устои на вярата в правото дело, без вярата в чистата и свята република, която се грижи за всеки свой гражданин, би било символ не на гордост, а на разруха... Затова експозицията, която представят Община Бургас и Националният Военноисторически музей, със съдействието на РИМ-Бургас, събира оръжия, документи и художествени произведения, отразили последните, най-трудните крачки към Освобождението...

Сабите на Христо Ботев, Велчо Атанасов и Христо Иванов - Големия, пистолетите на Димитраки Петрович, Ильо Войвода и Панайот Хитов, мушкет на Капитан дядо Никола, тесак на Захари Стоянов и нож на Васил Левски са сред реликвите от фонда на НВИМ, които ще дойдат в Бургас. За събитията от времето на Руско-турската война от 1877-1878 г. пред нас ще "свидетелстват" картини на художниците Верешчагин, Васнецов, Манизер, Поленов и др.

Личното оръжие на дейците на освободителното движение, картините от НВИМ, както и документите и артефактите от РИМ - Бургас, ще останат в Бургас до 31 март.

Изложбата се посвещава на националния празник 3 март и всеки ще може да я разгледа при вход свободен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки