Канонизиран ли е йеродякон Игнатий и канонична ли е канонизацията му


Канонизиран ли е йеродякон Игнатий и канонична ли е канонизацията му
20 Февруари 2019, Сряда


За Васил Левски – между народната и църковната святост

Автор: Димитър Тренчев

И тази година, в навечерието на злокобната дата 19 февруари в публичното пространство от различни страни беше подновен апелът към Светия синод на БПЦ да канонизира Васил Левски.

А ретроспекцията на фактите на близкото ни историческо минало сочи, че вече е имало такава канонизация. Дали тя и днес е канонично валидна е въпрос към тогавашните ни и днешни висши църковници.

На 19 февруари 1997 г. интронизираният на 1 юли 1996 г. за български патриарх покоен Неврокопски митрополит Пимен и сподвижниците му архиереи удостоиха с канонична святост Васил Левски с духовното му име йеродякон Игнатий. И го прогласиха за свещеномъченик – светото звание, с което засияват духовниците, загинали за вярата.

Осветена беше и нарисуваната от благоевградския художник Борис Донев първа икона на новопрогласения свещеномъченик йеродякон Игнатий. Огласени бяха и съставеното му житие и отредената му в българския църковен календар дата за почит – 19 февруари.


Първата икона на свещеномъченик йеродякон Игнатий, зограф Борис Донев

И на следващата 1998 г. на 19 февруари в храмовете, които бяха под юрисдикцията на дядо Пимен почетоха свещеномъченик йеродякон Игнатий.

Църковният събор от 30 септември – 1 октомври 1998 г. върна владишкия сан на дядо Пимен, призна ръкоположените от него дванадесет архиереи, даде им новите назначения, а митрополит Мелетий патетично заяви: „Разколът се премахва!“.

Но никой от помирилите се български архипастири не обясни дали наред с взаимното признаване на духовни санове и административни служби, признават и препотвърждават и каноничната святост на свещеномъченик йеродякон Игнатий?!

И така е вече 22 години!

А още приживе му „...селяните прости светец го зовяха“!

И така е повече от 146 години.


В категории: Вяра , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки