Петър Димков помага за спасяването на родната къща на Васил Левски в Карлово


Петър Димков помага за спасяването на родната къща на Васил Левски в Карлово
16 Февруари 2019, Събота


Днес къщата-музей е един от най-посещаваните туристически обекти в България

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Родната къща на Васил Левски е построена през ХVIII век. Стояла е безстопанствена, след като майката му Гина Кунчева отива да живее в дома на дъщеря си Яна, където умира през януари 1878 г., малко след като градът е освободен от руските войски на генерал Павел Карцов.



Постепенно къщата започва да се саморазрушава и когато през 1933 г. в Карлово пристига кинематографистът Васил Гендов да снима първия говорящ български филм „Бунтът на робите”, тя вече е в окаяно състояние и това предизвиква неговата незабавна реакция. За целта потърсва съдействие от началника на карловския гарнизон, полковник Петър Димков - бъдещ прочут народен лечител, който помага за възстановяването на къщата.

След драматичното спасяване на къщата от разрушаване, в Карлово се създава инициативен комитет, начело с кмета на общината Аристотел Янакиев, който си поставя една единствена цел, възстановяването на къщата - светиня за всеки българин.

През октомври 1933 г. карловци и военнослужещите от гарнизона се включват с ентусиазъм в това благородно дело.

Говори се, че дори местните турци дали пари за реставрацията на къщата на Апостола. Градежът следва макет, изготвен от Васил Караиванов и Христо Фъргов - братовчеди на Васил Левски. Само за 40 дни къщата е завършена по проект на архитект Димитър Иванов.

През 1937 г. е открит Музей на Апостола на Свободата в нея. Първи уредник на музея е Никола Славчев.

През 1954 г. Музеят е включен в националната музейна мрежа, а през 1955 г. до нея е изградена зала за документална експозиция.

В периода 1968 – 1992 г. музеят е филиал на Градския исторически музей в Карлово, а от 1993 г. придобива самостоятелен статут.

От 1994 г. музейният комплекс се възстановява и разширява. Към него са включени Чардаклиевата къща и параклиса „Всех святих болгарских“, в който се съхраняват част от косите на Апостола.

От 21 юли 2000 г. къща-музей „Васил Левски” става национален културен институт.




В категории: Новини , История , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки