Показват находки, открити при строителството на АМ „Струма“


Показват находки, открити при строителството на АМ „Струма“
15 Февруари 2019, Петък


​Вижте по кои трасета предстоят археологически проучвания през следващите месеци 

Автор: Десант

Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала „Струма“ край село Покровник, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2018“. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания бе открита на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН.

В изложбата, която ще продължи до 14 април, може да се видят находки, намерени при проучването на селище от римската и късноантичната епоха край Покровник. Откритите ценности са над 2700. Сред тях са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Част от тях ще бъдат представени на изложбата.

От 2016 г. досега за археологически проучвания само в участъка между Благоевград и Крупник от АМ „Струма“ Агенция „Пътна инфраструктура“ осигури над 3 млн. лв. През миналата година освен на АМ „Струма“ започнаха археологически проучвания и по трасето на АМ „Хемус“ - в отсечката между п. в. „Белокопитово“ и с. Буховци, на път I-8 Калотина - София и път I-1 в участъка Видин - Димово - Ружинци - Монтана. Общата им стойност е за близо 935 хил. лв.

През 2019 г. предстои преместване и теренна консервация на археологическите ценности с експозиционна стойност, открити край с. Покровник. Откритите римска фамилна гробница и раннохристянската църква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на АМ „Струма“. На 8 февруари подготвеният проект е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

През следващите месеци ще се извършват и археологически проучвания на обходния път на Габрово, на пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана, Мездра - Ботевград и на обходния път на Поморие. Индикативната стойност на археологическите дейности, които ще се финансират от АПИ през 2019 г., е близо 8 млн. лв.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки