Във Варна бе отслужен молебен по повод 1150-годишнината от успението на св. Кирил Славянобългарски


Във Варна бе отслужен молебен по повод 1150-годишнината от успението на св. Кирил Славянобългарски
Снимки: Българска патриаршия
15 Февруари 2019, Петък


Молитвено участие в тържественото богослужение взе и Негово светейшество Българският патриарх Неофит

Автор: Десант

По повод 1150-годишнината от успението на св. Кирил Славянобългарски бе отслужен тържествен молебен в катедралния храм "Успение Богородично" във Варна от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Участие в службата взеха и Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, Еласонски митрополит Харитон от Атинска архиепископия, Негово Преосвещенство Диоклийски епископ Методий от Сръбската православна църква, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, свещеници и дякони.

Негово светейшество Българският патриарх Неофит също взе молитвено участие в тържественото богослужение.



В края на молебена митрополит Йоан изтъкна: "Всяка година в четиринадесетия ден на февруари паметта на Църквата ни връща дълбоко назад във времето - в годините, когато са се полагали основните на българската и славянска писменост и християнска култура. Когато постепенно приобщаващите се към християнския свят наши предци е трябвало да получат възможността да четат и да познават Божествените откровения и богатата химнография на църквата, заедно с цялото светоотеческо наследство, на разбираем за тях език, влизайки по този начин в голямото семейство на световната християнска цивилизация...



Всемилостивият Бог въздига от славянския род двама братя Константи-Кирил и Методий, двама избрани съсъди на Св. Дух, изобилно дарени с Божествената му благодат, за да изнамерят славянобългарската писменост и да започнат епохалното дело по превода на божественото Писание и на църковното богослужение на тази нова писменост. Дело свято и духовно, което с основание ги е причислило в сомна на равноапостолите, на онези, чийто принос за разпространението на евангелската вест, за благовестието за Църствато Божие и за даруваните ни чрез Иисус Христос спасение и вечен живот, се равнява със стореното от самите апостоли Христови" - каза още митрополит Йоан в словото си.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки