Събират средства за изографисването на храма в бургаския квартал Крайморие


Събират средства за изографисването на храма в бургаския квартал Крайморие
Снимки: Авторът
13 Февруари 2019, Сряда




Автор: Яна Славянска

В последните години бургаският квартал Крайморие става все по-популярен като лятна курортна дестинация. Засега единствената забележителност в него е прекрасната му нова църква „Св. Пимен Зографски". Храмът бе осветен през 2011 г., а първата му копка бе направена на 1 юни 2009 г. с участието на игумена на светата Зографска обител „Св. вмч. Георги“ в Света гора Атон – архимандрит Амвросий.

При откриването му проф. Божидар Димитров донесе частица от Светия кръст, която днес е изложена в наоса. Сред дарителите за неговото построяване бе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, с чиято финансова помощ бе изработен иконостасът. 



През ноември 2018 г. бе започната дарителска кампания за набиране на средства за изписването на крайморската църква. Досега са събрани 17 хиляди лева, с които бе изографисан куполът на храма. 

"Целта ни към момента е да съберем още поне 10-12 хиляди лева, с които до Великден да се изографиса една част от стените, за да може тази красива църква да привлича повече туристи, които да се черкуват тук" - казва Таня Анестиева от Инициативния комитет за събиране на даренията. 

Сумата, която е нужна, за да се украсят със стенописи  250 кв. м от вътрешността на храма е 90 хиляди лева, но събирането им върви трудно, предимно с дребни дарения от местни жители. 

Дарителската сметка за зографисване на храм "Св. Пимен Зографски" е:

IBAN: BG91BUIN95611100616355

BIC: BUINBGSF

Алианц банк България, клон Бургас

Основание: изографисване


В категории: Вяра , Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки