„Трифон зарезан”, „Трихун”, „Трифон пияница” или „Трифон чипия” - какво празнуваме днес?


„Трифон зарезан”, „Трихун”, „Трифон пияница” или „Трифон чипия” - какво празнуваме днес?
01 Февруари 2019, Петък


Имен ден празнуват: Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Труфка, Трифула, Тричко, Ттичо, Тричка, Траян, Траяна, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо

Автор: Десант

В първия ден от февруари православната църква почита свети великомъченик Трифон. Неговият празник се нарича още „Трифон зарезан”, „Трихун”, „Трифон пияница” или „Трифон чипия”.

Светецът се почита като покровител на лозарството и винарството. На неговия празник се извършва ритуално зарязване на лозите.

Още в ранно утро жените месят тесто и изпичат погача, която украсяват с мотиви на лозници, натежали от грозде. Приготвя се и пълнена кокошка с ориз. Хлябът и гозбата се поставят в нова шарена торба и се дават на лозаря заедно с бъклица вино.

Когато стопанинът пристигне в лозето си, се обръща към изгрева и се прекръства три пъти. След това отрязва първите три пръчки от лозата, полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от бъднивечерския огън.

Като приключат работа, лозарите си устройват шумни веселби. Преди да седнат на обща трапеза насред лозята, те си избират „цар”, когото наричат Трифон. Най-възрастният мъж поставя в средата на трапезата китка босилек, увита с червен вълнен конец и три лозови прички. Той подканя присъстващите: „Който е честит, нека поеме китката и да стане цар на лозята!”

Този, който желае да поеме ролята на Трифон, взема китката, а останалите го поздравяват: „Честито ти Трифонство”; „Честито ти царство”. На главата му лозарите поставят „царска” корона от лозови пръчки. Избраният за "цар" се качва на каруца, която лозарите теглят и обикалят ритуално лозята. По време на шествието царят благославя. Някои от мъжете се скриват зад лозниците и питат: „Трифоне, виждаш ли ме?”, на което царят отвръща: „Наесен хич да не те виждам от грозде!”

След като се хапнат и пийнат, лозарите се връщат в селото, носейки царя на рамене. Така обхождат къщите, като черпят с ракия, вино и баница. Вечерта Трифон кани всички мъже в своя дом на богата трапеза. Вярва се, че ако царят и свитата му не си пийнат добре, реколтата от грозде и вино ще бъде недостатъчна.

На Трифоновден се заплашват и овошките, които не дават плод. Преди изгрев слънце двама души отиват при дървото. Единият замахва три пъти с брадвата и заплашва фиданката, че ще я отсече, ако не даде реколта. Другият го възпира, като го убеждава, че през тази година това ще се случи. Този обред е известен в Южна България като „трифоносване на дърветата”.

В деня на свети Трифон се извършват и някои гадания със стопански характер. Ако през деня вали сняг – пчелите ще се роят и ще има много мед. Ако времето е топло и слънчево – реколтата от царевица ще е обилна.

Имен ден празнуват: Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Трифка, Труфка, Трифула, Тричко, Ттичо, Тричка, Траян, Траяна, Фуне, Фунчо, Радка, Рачо.


В категории: Традиции , Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки