Униформа тип „Сахара“, носена от ген. Никола Колев, влиза в музея


Униформа тип „Сахара“, носена от ген. Никола Колев, влиза в музея
30 Януари 2019, Сряда


Сред най-новите експонати на НВИМ е знаме на 26-ия контингент в Кабул и икона на Св. Георги Победоносец, връчена на българския контингент в столицата на Афганистан през 2007 г.

Автор: Десант

Националният военноисторически музей представя изложбата „Памет за бъдещето“. Тя включва част от даренията, получени от музея през изминалата година, и е жест на признателност към всички, благодарение на които се създава разказът за нашето минало.



Изложбата включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, дарени от техни наследници, техника и снаряжение от военните формирования в страната.

Сред експонатите са снимки и документи на убития в Пловдив при провъзгласяване на Съединението кап. Райчо Николов, кавалерийски гети на д-р Константин Стоилов (по-късно министър-председател), с които участва в Сръбско-бъларската война като командир на конен взвод, часовник, снимка и войнишки кръст „За храрост“ на най-малкия доброволец в Първата световна война – 10-годишния Никола Костов.



Разказът за военната история сглобяваме и с новопостъпилите вещи на един от майсторите на четката Александър Мутафов – военен художник по време на Балканските и Първата световна война, с куртка и отличия на полк. Константин Сърнев – командир на 5-и пехотен дунавски полк (1938 –1941), както и с вещи на ген.-полковник Радню Минчев, заемал редица ръководни длъжности до 1989 г., а от 1990 г. е началник-щаб на Българската армия.

Най-новата история на армията и българското участие в мироопазващи мисии ще бъдат допълнени от униформа тип „Сахара“ на ген. Никола Колев – началник на Генералния щаб на Българската армия (2002 – 2006), член на Военния комитет на НАТО (2002 – 2006), както и от знаме на 26-ия контингент в Кабул и икона на Св. Георги Победоносец, връчена на българския контингент в столицата на Афганистан през 2007 г.

По инициатива на Командването на Сухопътните войски на събитието ще бъде поставено началото на съвместна инициатива на Националния военноисторически музей и Сухопътни войски, чиято цел е да насърчи дарителството в Българската армия, така че нейното съвременно битие да бъде съхранено за бъдещите поколения.

Изложбата ще бъде открита на 31 януари (четвъртък) от 16.00 часа в София на ул. „Черковна“, № 92.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки