Общинските съветници от НФСБ няма да подкрепят бюджета на Пловдив


Общинските съветници от НФСБ няма да подкрепят бюджета на Пловдив
Снимка: Дарик
29 Януари 2019, Вторник


Пловдив продължава да харчи колосални суми в капиталовата си програма, коментира депутатът от Национален фронт за спасение на България Славчо Атанасов

Автор: Десант

Общинските съветници от НФСБ няма да подкрепят бюджет 2019, заяви председателят на групата на Патриотичния фронт в ОбС Слави Георгиев, цитиран от plovdiv-press.bg.

„Това трябваше да е бюджет, който да е венец на едно управление, с много завършени проекти. Но ние виждаме, че за 8-те години мандат на Иван Тотев не е решен нито един голям и сериозен проблем на Пловдив. Не са привлечени европейски средства, за разлика от София и Варна. Не на последно място – София и Варна имат подкрепата на правителството под формата на сериозни държавни субсидии, докато в Пловдив не е така“, мотивира се Слави Георгиев.

Народният представител и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов го подкрепи и нарече финансовата рамка за 2019 г. бюджет на едно провалено управление.

„Бюджет 2019 е както всички предходни 7 бюджета – раздути суми за обществени поръчки, липса на приоритети за развитието на града, липса на реформи. Всичко това води до изтичане на публичните средства. Изтичане към определени фирми и определени хора. Но не води към стратегическо развитие на града“, посочи Славчо Атанасов.

По думите на народния представител осми пореден бюджет Пловдив харчи колосални суми в капиталовата си програма.

„Суми и обекти, които остават без видим ефект за града ни. Не е разрешен нито един голям проблем на трафика – не се реализира Модър-Царевец, пробива под Водната палата. Няма нито един нов мост над р. Марица. Нямаме разширена нито една улица и булевард. Нямаме нито един квартал със 100% осветени улици, със 100% решени проблеми с детските градини, оправени тротоари, паркоместа, озеленяване или почистване. Собствените задачи, които Иван Тотев си постави сам пред себе си – останаха неизпълнени и прехвърлени на следващия кмет – като разширението на Голямоконарско шосе, стадион „Пловдив“ и площад „Централен“.

По думите на Славчо Атанасов в същото време изтеклите за инвестиции средства за 8 г. надвишават 300 милиона лева.

„Колосална сума за град като Пловдив. Отново ще повторя – без видими резултати. Пловдив не заслужава това. Пловдив заслужава да има подредени,чисти, осветени и озеленени квартали. А бюджетите през всичките тези години не показват да се цели подобно нещо. Всичко това може да се постигне. Чрез намаляване стойностите на обществените поръчки, чрез намаляване броя на общинските предприятия и ликвидиране на тяхната неефективност, чрез съкращения в администрацията“, каза още Славчо Атанасов.

„Миналата година, точно по това време казахме, че бюджетът за 2018 е неизпълним като суми. Оказахме се прави“ заяви общинският съветник от НФСБ Костадин Гаров и даде примери: В раздел „Имуществени и други местни данъци“ за данък върху недвижими имоти са заложени 25 820 000 лв. Събрани са 21 856 451 лв. При данък МПС сумата е завишена от 15 млн.лв. през 2017 г. на 21 млн.лв. през 2018 г. После са събрани едва 17 761 143 лв.

По думите на Костадин Гаров прави впечатление факта, че за един проект има заложена голяма сума – за останалите средствата са символични, основно за инженеринг и проектиране. Става дума за изграждане на многоетажен паркинг в район „Западен“.

„Ние сме „за“ изграждането на многоетажни паркинги – Пловдив има остра нужди от това. Но дали това трябва да е в края на града, в предпоследната улица на кв. „Смирненски“. Защо не е в центъра? Защо тази инвестиция от 3.4 млн. лв. е приоритетна? Дали не е защото там има голям жилищен комплекс?“, зададе въпроси Костадин Гаров.

Той посочи още една по думите му колосална сума – 12 840 000 лв . за изграждане на плувен басейн, 1 млн.лв. от които е предвиден за 2019 г. „В същото време за училище „Димитър Матевски“ бяха отказани 75 хил. лв. за поддръжка на басейна“.

Костадин Гаров посочи и предвидените за Колодрума средства. „Златна ни излезе тази зала. Вече станаха повече от 62 млн.лв. Сега се предвиждат 100 хил.лв. за осветление. 600 хил.лв. за временен паркинг, защо временен, не знам. В същото време къде са приоритетните проекти за чистотата на въздуха, за озеленяване? Не ги виждаме“, заяви Костадин Гаров.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки