Удължиха грипната епидемия в Бургаска област, учениците обаче ще ходят на училище


Удължиха грипната епидемия в Бургаска област, учениците обаче ще ходят на училище
25 Януари 2019, Петък


При отсъстващи над 30 %, обаче, директорите могат да уведомят РЗИ и да поискат прекъсване на учебния процес

Автор: Янко Крумов

Грипната епидемия за област Бургас остава в сила. От Регионална здравна инспекция отчитат лек спад на случаите на заболели от грип и ОРЗ, но цифрите се запазват над епидемичните стойности.

За периода 21-24 януари е регистрирана обща заболеваемост 182.54%00 или 370 случая като за първите четири дни на миналата седмица тя е била 190,44%00 или 381 случая.

Регистриран е спад на болните във възрастовите групи 0-4 г., 5-15 г. и 15-29 г. От РЗИ съобщават за ръст на болните в групите 30-64 г. и над 64 г. Вътрешните отделения на болниците в областта са с увеличени легла и имат готовност при необходимост да приемат пациенти.

Учениците в област Бургас са на училище, по данни на Регионално управление образование отсъстващите за цялата област са под 20 %. При отсъстващи над 30 % директорите могат да уведомят РЗИ и да поискат прекъсване на учебния процес.

Такава ситуация има в община Средец, където днес, само Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" работи. Директорите следят броя на отсъстващите и своевременно информират за обстановката компетентните институции.

Остават в сила всички противоепидемични мерки: детските градини продължават да работят при  „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, преустановяват се плановите операции, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

Пробите за грип, при регистрираните смъртни случаи, са отрицателни, докладваха специалистите.

Щабът в Областна администрация Бургас ще заседава отново на 31 януари, когато на база на новите цифри ще прецени дали епидемията да бъде отменена. Според здравните специалисти, в средата на новата седмица трябва да започне спад на заболелите.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки