Затяга се контролът по придобиване на българско гражданство


Затяга се контролът по придобиване на българско гражданство
22 Януари 2019, Вторник


Проектът за промени в закона ще бъде публикуван за обществено обсъждане

Автор: Янко Крумов

Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари т.г. от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Това съобщават от Министерството на правосъдието.

Част от мерките предвидени в законопроекта предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Промените в проектозакона, изработен от Министерството на правосъдието в изпълнение на Програмата на правителството 2017 г. – 2020 г. и решението му за намаляване на административната тежест върху гражданите включват:

осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове;
премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител;
опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Предложението на работната група към Министерството на правосъдието за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции е изготвено на базата на анализ по отношение на прилагането на чл. 12а и чл.14 а от Закона за българско гражданство в сила от 2013 г.

Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж.

В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

Работната група бе сформирана със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева на 15 февруари 2018 г. А за предприетите мерки от Министерството на правосъдието за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби в процедурите по предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
GRAZDANIN
22.01.2019 14:16:23
0
0
TRJBVA DA SE IMA I NAPREDVID,4E V MNOGO OT DARZAVITE V KOITO SA RODENI I ZIVEJT KANDIDATITE,NE SE E GLEDALO ILI GLEDA S,,DOBRO OKO,,-OBU4ENIETO PO BALGARSKI EZIK,ISTORIJ I KULTURA!PRILAGANI SA I ASIMILATZIONNI PRAKTIKI!VAZNOTO E BALGARSKOTO SAMOSAZNANIE I 4USTVOTO ZA PRINADLEZNOST
KAM NATZIJTA!DARZAVATA TRJBVA DA IM OSIGURI BEZPLATNO OBU4ENIE PO SAVREMENEN,KNIZOVEN BALGARSKI!A,,GRAZDANSTVO SRESHU INVESTITZIJ SE DAVA OT MNOGO DARZAVI,NO SE I KONTROLIRA!
1
GRAZDANIN
22.01.2019 14:06:44
0
0
IZISKVANETO ZA VLADEENE NA BALGARSAKIJT EZIK,DA IMAT RABOTA I DOXODI ZA ETNI4ESKI BALGARI E
NESPRAVEDLIVO,NEDEMOKRATI4NO I DAZE -DISKRIMINATZIONNO!ZASHTO SAMO ZA TJX E TOVA IZISKVAN
E,A ZA OSTANALITE-NE?!I KAK DA IMAT RABOTA,SLED KATO-NJMAT GRAZDANSTVO I DOSTAP DO TRUDOVIJT
PAZAR,A I STRANATA?!POLU4AVA SE,,OMAGJOSAN KRAG,,!EZIKA E,,ZIVA MATERIJ,,!TOI SE PROMENJ,RAZVIV
A!TE MOGAT DA ZNAJAT OT RODITELITE SI,STAR,ARXAI4EN,A NE SAVREMENEN KNIZOVEN!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки