След дъжд качулка: Търсят кой руши сградата на бившата белодробна болница в Сливен


След дъжд качулка: Търсят кой руши сградата на бившата белодробна болница в Сливен
15 Януари 2019, Вторник


Случаят с вандалското разграбване на сградата, паметник на културата, не е от вчера, но трябваше да бъде огласен в медиите, за да се размърдат институциите

Автор: Силвия Горанова

Сградата на бившата белодробна болница в Сливен е подложена от дълго време на безпощадно разкостване от страна на мургави крадци. Независимо че е паметник на културата, в нея ежедневно се навъртат вандали, които буквално я разфасоват – дъска по дъска, тухла по тухла.

Местните жители в града на стоте войводи са свикнали с тази гледка, а на институциите очевидно престъпното посегателство досега не им пречеше.



С огромно закъснение и, то, след публикации в няколко медии, които пък постнаха снимки на потребители във Фейсбук, прокуратурата в Сливен се задейства и разпореди проверка, която цели да установи статута и състоянието на сградата, застрашена ли е от самосрутване, полага ли собственика дължимите по закон грижи за сградата, осъществяват ли компетентните институции необходимия контрол, застрашава  ли сградата живота и здравето на преминаващите граждани, охранява ли се същата и дали е извършено престъпление от общ характер.    

Извършването на проверката е възложено на служители от ОД на МВР – Сливен, Община Сливен и РО на ДНСК в града. Тя трябва да бъде приключена в срок от 30 дни, гласи съобщение до медиите.

След приключване на посочения срок резултатите от проверката трябва да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор, който да предприеме последващи действия. 

Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Сливен беше закрита през 2010 г. от здравното министерство, но и до момента не е ясна съдбата на постройките, които се рушат.

Болничният комплекс, който има 121-годишна история,  е разположен недалеч от градската градина и центъра на града.

Преди време японската посолство дари 37 000 евро за ремонт на постройката. Парите бяха усвоени, но непосредствено след това Министерството на здравеопазването издаде заповед за закриването на болничното заведение.

Последва международен скандал. Японското посолство връчи на правителството вербална нота, но после случаят затихна.

Общината имаше идея да превърне в артпарк мястото, което в момента наподобява декор за филм на ужасите, но за целта трябва да получи терена от държавата, а ликвидацията, предприета от здравното министерство, още не е приключила.



Бившата туберкулозна болница е строена през 1898 г. и в нея се лекуваха всички сериозни белодробни болести. Днес сградите на старото лечебно заведение са обект на постоянни набези на клошари и жители на кв. "Надежда", населен 100 процента от цигани, а красивата, достолепна сграда е неузнаваема, с изтърбушени прозорци и врати.

Подозренията на сливналии са, че заради апетити към терена бившият болничен комплекс е оставен да бъде доразрушен и разграбен. А площта на болницата, върху която е разположен сградният комплекс, е 27 дка, голяма част от които заема паркът.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки