Поставиха във Варна контейнери за ненужни дрехи


Поставиха във Варна контейнери за ненужни дрехи
Снимка: Фейсбук
14 Януари 2019, Понеделник


Идеята е реализирана по настояване на координатора на НФСБ за областите Варна, Добрич и Шумен Димитър Карбов

Автор: Десант

По настояване на координатора на НФСБ за областите Варна, Добрич и Шумен Димитър Карбов, вече и във Варна могат да се дарят ненужни дрехи и други текстилни продукти в специални за целта контейнери.

От БЧК доставиха няколко контейнера за дрехи и аксесоари от текстил във Варна. Специализираните съдове са поставени на Колхозния пазар (до детската кухня), на бул."Чаталджа", в Цветния квартал, пазар “Часовника” (Синия пазар), в кв. “Аспарухово” и на паркинга на Метро и на други места.

Общо 10 контейнера за дрехи ще бъдат разположени в различни точки на града. За обработването на дрехите ще се грижи фирма с дългогодишен опит в тази сфера, с която ще бъде подписан договор. Контейнерите ще дадат възможност на всеки, който желае да дари стари, но години за употреба дрехи, да го направи по всяко време и по удобен начин.Инициативата е по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа.

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Събраните продукти периодично ще се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. Изискването към текстилните изделия - дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка.

С тези, които са годни за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда.

Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др.

Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки