Бедстващ плешив ибис, долетял от Алпите, е видян в Карлово


Бедстващ плешив ибис, долетял от Алпите, е видян в Карлово
14 Януари 2019, Понеделник


Единствената дива популация от вида е останала в Мароко

Автор: Десант

Търсят бедстваща птица от застрашен от изчезване вид, видяна в Карлово, съобщи Карлово Тв, цитирайки информация на Природозащитен център „Дуранкулак”. Става въпрос за Плешив ибис (Geronticus eremita).

Птицата е заснета случайно през вчерашния ден. Тя е с големина на дребна черна пуйка, около 80 см, но има характерен дълъг извит клюн.

Птицата е бедстваща. Има цветни пръстени на двата крака и допуска съвсем близо поради изтощеност.

Ако някой я намери, трябва да я подхрани или с бели червеи от някой риболовен магазин, или с някаква друга естествена храна (мишки, прясна риба), но не с хляб, солено месо и солена риба.

Най-вероятно птицата произлиза от австрийски проект за реинтродукция на вида в Алпите, където е изчезнал преди три века. Тя е изключително застрашен вид, от който единствената дива популация е останала в Мароко. Сирийската популация е изчезнала покрай войната в Сирия. У нас видът не е регистриран досега.

Всеки, който има информация по случая, може да се свърже със Спасителен център в Стара Загора (телефони за връзка: 042 60 77 41; 0886 57 00 53) или с Природозащитен център „Дуранкулак”(телефони за връзка: 0887308753; 0879455996). 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки