Екологична бомба цъка на границата ни със Сърбия


Екологична бомба цъка на границата ни със Сърбия
10 Януари 2019, Четвъртък


За това предупреждава сръбският политик от български произход Драголюб Иванчов

Автор: Силвия Горанова

„Благодарение“ на едноличното управление на кмета на Босилеград Владимир Захариев, без контролни демократични механизми на опозицията и без свободни медии, бяха взети едни управленски решения, които ни доведоха до екологична катастрофа, чиито размери все още не са известни. 

Това съобщава в отворено писмо до българските журналисти Драголюб Иванчов, председател на Демократичния съюз на българите (ДСБ) в Западните покрайнини.


Драголюб Иванчов

„Тази катастрофа се дължи на некомпетентни и лекомислени решения за изграждане на пилотна инсталация за извличане на олово, цинк и мед от полимерни руди в района на село Караманица, без оценка за въздействие върху околната среда и без пречистване на отпадните води наситени с тежки метали и химически реагенти изливащи се в притоците на река Драговищица“, разказва в писмото си Иванчов.

По подобен начин е било взето и решението за безразборно изграждане на 35 малки ВЕЦ-а на територията на общината, които трайно застрашават и унищожават околната среда, твърди той.

„Изграждането на подобни ВЕЦ-ове доведе до протести и силно екологично движение в цяла Сърбия, което има за цел да запази планинските реки от унищожение. С всичкият си цинизъм Захариев изведнъж стана „природозащитник“ и сега подкрепя протестиращите жители в село Ракита, Бабушнишка община, но и дума не е казал срещу десетките строящи се ВЕЦ-ове на територията на община Босилеград!?“ - възмущава се сръбският политик от български произход.

Не по-малък, според него, е проблемът и с безконтролното изхвърляне на битови отпадъци, пълни със всякакви отровни химически вещества на сметището „Кремиково” и на десетките други „диви” сметища под безучастният поглед на общинската екологична служба.

Замърсяването и отравянето на водата, почвата и въздуха се разрасна до степен застрашаваща живота и здравето на хората и с огромно закъснение предизвика вълна от негодувания и граждански протести от двете страни на границата, припомнят от ДСБ.

Ето какво разказва още Драголюб Иванчов:

„Демократичния съюз на българите, по време на краткотрайното си присъствие в Общинската скубщина през 2008 – 2012 година и в редица съобщения за медиите, е предупреждавал за опасността от замърсяване на околната среда от рудодобива на съмнителни международни рудодобивни и енергийни компании на територията на Босилеград. 

Нашият глас тогава не само не бе чут, но и бе направено всичко възможно ДСБ да бъде изхвърлен от управлението на общината. Всеки разумен глас беше заглушаван, а околната среда, живота и здравето на хората и животните бяха последна грижа на общинските управници

Гражданите бяха излъгани, че с откриването на мината в Караманица и изграждането на десетки ВЕЦ-ове, ще се открият стотици нови работни места, ще се напълни общинският бюджет и ще се постигне висок жизнен стандарт. На практика се откриха няколко десетки работни места дълбоко под земята, с нечовешки условия за работа в която миньорите рискуват живота си за минимални заплати, без бенефициран трудов стаж и без сигурност за живота и здравето си. 

Вместо да защитава правата и интересите на гражданите на общината, Захариев обслужва интересите на съмнителни чужди рудодобивни и енергийни компании, които ограбват и унищожават природните ресурси на общината.

От друга страна, никой не знае колко пари са постъпили в общинската каса от мините и ВЕЦ-овете и за какво са изразходвани тия средства. По същото време жителите на общината са принудени да изоставят родните си домове и да отиват на печалби в чужбина за да издържат семействата си. 

След като екологичната катастрофа бе разкрита, Захариев и неговите съучастници днес се опитват да се наложат като „природозащитници“ и говорят за пречиствателни уреди в мината Караманица!? Въпросът е, защо изобщо е започнало производството без пречиствателни уреди и е допуснато замърсяването на притоците на река Драговищица?

Предвид абсолютната и неограничена власт, с която разполага през изтеклите две десетилетия,  кметът Владимир Захариев днес трябва да понесе и цялата политическа и наказателна отговорност  за грешните управленски решения, довели не само до екологична, но и до всеобща икономическа, социално-политическа и културно-просветна катастрофа по време на неговото злощастно управление на Босилеград.“


В категории: Новини , Международна политика , Нашенци зад граница , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки