Има ли мечки на Витоша


Има ли мечки на Витоша
Снимки: РИОСВ-Перник и Интернет
23 Декември 2018, Неделя


Снимка на фотокапан разкрива нападение върху пчелин и истината за числеността на тези животни в планината

Автор: Десант

В началото на декември от РИОСВ - Перник съобщиха, че фотокапан е заснел мечка с малкото й в района на Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена". При това стана ясно, че от регионалната екоинспекция работили по сигнал за нападение от кафява мечка на пчелин.

Кошерите се намирали в частен имот в района на ловното стопанство. Експерти от отдел "Биоразнообразие, защитени територии и зони" са констатирали щетите и са поставили фотокапани, като на 4 и 6 декември устройствата са заснели животните.



Във връзка с публикации в медиите по този повод, специалистите от „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена” – поделение на Югозападното държавно предприятие, уточниха, че планината винаги е била обитавана от мечки.

По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките е над 15, като числеността им ежегодно се увеличва.

За първи път от над 4 години насам се констатират щети от мечка върху пчелин в района на стопанството. Но с увеличаване на броя на животните е вероятно да зачестят и срещите на посетителите на планината с този вид.

Горите и горските земи на Ловно стопанство "Витошко-Студена” са разположени в две административни области (област Перник и област София) и три общини (Перник, Радомир, Самоков).  Те заемат южните и югозападните склонове на планина Витоша.

Кафявата мечка, която се среща в България, е защитен вид, включен в Червената книга, припомнят експертите. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите с човека. Обикновено мечката усеща присъствието му отдалеч и се оттегля. По-опасна може да бъде срещата с майка с малко мече, защото тогава тя става изключително агресивна, защитавайки малкото си.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки