Как българите изпращат 2018 г. и какви са очакванията им от новата 2019-та


Как българите изпращат 2018 г. и какви са очакванията им от новата 2019-та
Снимка: Dir.bg
21 Декември 2018, Петък


Над 60% от българите са оптимисти за новата година, показват резултатите от анкета на „Барометър България“

Автор: Десант

Как българите изпращат отиващата си 2018 година и какви са очакванията им от новата 2019-та. Темата бе обект на анкета на „Барометър България“, проведена в периода 12-19 декември т.г., сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

Социологическата агенция е попитала респондентите какво е личното им усещане затова как ще се промени животът им догодина; какви са според тях позитивните събития за страната ни за 2018 година; какво си пожелават за 2019-а; кои значими събития в България ще наблюдават през следващата година и кои международни събития ще следят с интерес през 2019 г.

Българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри. Такъв отговор на въпрос „Какво е Вашето лично усещане как ще се промени животът Ви през Новата 2019 г.?“ дават 60,2% от участниците в проучването. 20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4 % от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор.

Общественият климат в страната, след приключване на протестите пред последните месеци, е уталожен и хората виждат в това сигурност и спокойствие за собственото си бъдеще.

Високият процент на българите, които очакват подобрение в личен план, най-вероятно кореспондира със заявката на управляващите в страната за продължаващ и догодина икономически растеж, балансирана вътрешна политика – със стабилни реформи и без резки ходове, ниска безработица.

Очевидно отминаващата година, въпреки бурните политически страсти и острото противопоставяне управляващи-опозиция, все пак оставя усещане у българите за стабилност и дава надежда за промяна към по-добро.

Отиващата си 2018 година беше емоционална и наситена със събития, като българите ясно открояват и позитивните сред тях. За голяма част от анкетираните 51,2% най-значимото събитие си остава българското европредседателство, което премина в изцяло положителен тон и помогна дори на по-скептично настроените да приемат, че България е активен член на Европейския съюз.

Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности, като дават положителна оценка 43,9% на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция. Също така 38,7% посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН.

Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 се нареждат и вътрешно политически събития. Значителен процент от 29,3 на сто споделят, че одобряват повишаването на доходите.

Законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития, според 14,8% от анкетираните. От една страна хората го приемат като спазено обещание от страна на правителството и премиера, и от друга - като добър завършек на една наболяла и много емоционална тема, която вълнуваше обществото през годината.

В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я очакват с желание. 70,7% си пожелават лична реализация и успехи. Традиционно голяма част от тях си пожелават по-добро и стабилно здраве – 59,6%, а почти толкова голям и делът на тези, които желаят повишаване на доходите – 57,7%. 

43,9 на сто  поставят близките си и семейното щастие на първо място, а 37,4% от българите си пожелават късмет, като голяма част от анкетираните го възприемат като печалба от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и стабилност се надяват 35,9% от анкетираните.

Малък, но за съжаление съществуващ е и делът на тези, които нямат очаквания спрямо новата година или очакванията им са по-скоро негативни. Това са 4,6% от анкетираните.

Обществено-политическият живот през следващата година ще вълнува българите, като 38,2% от анкетираните заявяват, че ще следят с интерес кампанията и резултатите от предстоящите местни избори, а 36,1% се интересуват и от изборите за Европейски парламент през 2019.

25,7% пък ще следят предстоящи международни спортни събития, на които страната ни е домакин.

Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си е развитието на конфликта между Украйна и Русия, според отговорите на 32,2% от анкетираните.

Натискът над Европа от мигранти пък ще е във фокуса на тревожното внимание на 31,3%.

Брекзит – както заради влиянието, което би имал върху ЕС и България в частност, така и заради значимия брой на български емигранти на острова, е събитие, което представлява интерес за 25,5% от участниците в анкетата.

Оказва се, че и политическите събития в държавите от ЕС вълнуват анкетираните, като 16,8% посочват, че ще следят новините, свързани с оттеглянето на Ангела Меркел.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки