ЕК предлага строги мерки срещу нелоялните търговци на храни


ЕК предлага строги мерки срещу нелоялните търговци на храни
21 Декември 2018, Петък


Новото европейско законодателство ще се прилага за селскостопански и хранителни продукти, предлагани по веригата за доставка на храни

Автор: Силвия Горанова

Европейският парламент, Съветът и Комисията постигнаха политическо споразумение по нов набор от правила, които ще гарантират защита за 100 % от селскостопанските производители и за много голяма част от предприятията в хранително-вкусовата промишленост на ЕС срещу практики, които са в разрез с принципите за добросъвестност и почтеност при сключването на сделки.

Новото европейско законодателство ще се прилага за селскостопански и хранителни продукти, предлагани по веригата за доставка на храни. За първи път ще бъдат забранени до 16 нелоялни търговски практики, налагани едностранно от единия търговски партньор на другия. Други практики ще бъдат разрешени само ако участващите страни предварително се договорят за ясни и недвусмислени условия.
 
Според неотдавнашно проучване на общественото мнение в ЕС, публикувано през февруари 2018 г., повечето от респондентите (88 %) са на мнение, че е важно ролята на селскостопанските производители във веригата за доставка на храни да бъде засилена.
 
Законодателното предложение, което Европейската комисия внесе през април 2018 г., си поставя за цел да осигури по-справедливи взаимоотношения по веригата за доставка на храни, както и минимална защита в целия ЕС.

В тази област за първи път ще се прилага законодателство, което е на равнището на ЕС. Новата правна уредба предоставя на държавите членки правомощия да прилагат новите правила и да налагат санкции при установени нарушения.
 
Нелоялните търговски практики, които ще бъдат забранени, включват: забавяне на плащанията за нетрайни хранителни продукти; анулиране на поръчки в последния момент; едностранни промени или промени с обратна сила на договорите; принуждаване на доставчика да заплаща за похабени продукти и отказ от сключване на писмен договор.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки