Археологически находки сложиха спирачка на обхода на Габрово


Археологически находки сложиха спирачка на обхода на Габрово
19 Декември 2018, Сряда


Трасето ще води към бъдещия тунел под Шипка

Автор: Десант

Министерският съвет изменя свое постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. за финансиране изграждането на „Обход на гр. Габрово“ - фаза I, за да се осигури акредитив за обезпечаване на 100% изпълнението на проекта през 2019 г.

През 2018 г. за изпълнението на обекта за фактически извършени разходи са разплатени средства в размер на 9 744 612,48 лв.

Окончателното му завършване обаче се отлага поради закъснение на строително-монтажните работи, наложили се следствие възникването на непредвидени обстоятелства. А именно - при изпълнение на изкопни работи на обекта е регистриран неизвестен археологически обект - част от късноантична църква и съгласно Закона за културното наследство и Протокола на експертната комисия, назначена от министъра на културата, е необходимо провеждане на спасително археологическо проучване.

Строителните работи по трасето на пътя в рамките на археологическия обект са преустановени до извършване на пълно спасително проучване на новооткритата недвижима културна ценност.

Изграждането на „Обход на гр. Габрово“ - фаза I се очаква да доведе до намаляване условията за възникване на ПТП, газовото и шумово замърсяване на урбанизирана територия и ще намали времето на пътуване на транзитните потоци. Разглеждан в съвкупност с Тунел под връх Шипка, проектът след неговата цялостна реализация ще осигури една от най-преките пътни връзки между Северна и Южна България по направлението на общо европейски коридор № IX.

Това лято при посещението си на обекта ексминистърът Николай Нанков изрази надежда, че пътят ще е завършен предсрочно, но археологическите открития по трасето объркаха тези планове. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки