Музеят в Карлово с ново издание на книга за даскал Ботьо Петков


Музеят в Карлово с ново издание на книга за даскал Ботьо Петков
Снимка: Общински исторически музей-Карлово
18 Декември 2018, Вторник


Бащата на Христо Ботев е горещ патриот, виден общественик и активен участник в борбата за църковна независимост 

Автор: Десант

В навечерието на коледните и новогодишни празници Историческият музей в Карлово зарадва родолюбивите българи с ново издание на книгата „Ботьо Петков“ с автор Атанаска Петкова-Нанева.

Името на видния възрожденец се е наложило като име на достоен баща на велик син. Цялостната дейност на Ботьо Петков обяснява обстоятелствата, при които израства, учи и се формира младия Христо Ботев като личност, поет и революционер. 

Отразявайки подвига на Ботевата чета, цариградският кореспондент в-к „Голос“ пише, че воеводата е син на писател. Признанието на заслугите на Ботьо Петков- уважението, с което се споменава сред одеските и букурещките българи, в консулските доклади на Найден Геров, в редакциите на вестниците „Цариградски вестник“, „Дунавски лебед“ и дори във в-к „България“.

Той е горещ патриот и виден общественик, един от първите руски възпитаници, активен участник в борбата за църковна независимост, със съществен принос в изграждането на новобългарския език, значими са неговите преводи за националното ни пробуждане, както и връзките му с революционния кръг на Раковски. Всичко това е доказателство за значимостта на жизнения му път.

Установил се в Калофер, спечелил уважението на жителите му, през 1845 г. се задомява за Иванка Ботева. Достойната съпруга на Ботьо Петков в продължение на двадесет и три години дели с него радости и скърби и понася безброй лишения, но до смъртта си с гордост се подписва „Иванка учител Ботева“.

Във своята фейсбук страница екипът на карловския Исторически музей споделя още: „Тази книга е нашият скромен подарък за Коледа. И ако се спряхме точно на нея, то бе не само от желанието да припомним и възкресим личността и делата на пламенния родолюбец, но и водени от вярата, че тези добродетели не са потънали в забвението, а могат да бъдат и днес силата на нашето време.“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки