Над половината от работодателите се канят да дадат коледни бонуси


Над половината от работодателите се канят да дадат коледни бонуси
17 Декември 2018, Понеделник


В някои фирми парите ще достигнат 1000 лева

Автор: Десант

Около 63% от работодателите планират да дадат коледни бонуси на служителите си, 27% няма да предоставят, а 10% все още не са решили окончателно. Това сочат резултатите от допитване,  извършено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в периода 10-13 декември сред фирми от всички сектори на икономиката, като преобладаващите са тези от сферата на услугите, търговията, производството на храни, текстилната индустрия и електрониката.

Резултатите от анкетата са сходни до тези в миналогодишното проучване, когато 64% от членовете на БТПП са посочили, че ще дават бонуси за Коледа.

Празниците са основната причина, която мотивира работодателите да стимулират финансово служителите си – така са посочили 48% от тях. Около 15% от фирмите са отбелязали, че дават бонуси в края на годината, защото имат добри корпоративни резултати. Недоброто финансово състояние е причина за 14% от работодателите да не могат да зарадват служителите си за Коледа.

69% от фирмите, които планират да дават бонуси, заделят до 500 лв. на служител. Малко над 1/4 (26%) ще изплатят сума в рамките от 500 до 1000 лв. на персонала. При 5% от анкетираните работодатели ще има над 1000 лв. Коледен бонус. Спрямо проучването от предходната година расте броя на фирмите, които отделят по-високи суми за бонуси – тогава само 8% са планирали коледни премии между 500 и 1000 лв.

Половината работодатели планират да вдигнат заплатите на служителите догодина. Основната причина за това е мотивацията и задържането на кадри. Само 1% от участващите в анкетата са отбелязали, че ще се наложи намаление на възнагражденията на служителите им по финансови причини. Почти поравно са фирмите, които ще замразят заплатите на служителите си (25%) и тези, които още на са решили как да действат (24%).

Основната част от фирмите, които ще увеличават заплатите догодина, имат намерение за ръст с до 10% - при 2/3 от анкетираните. Между 10 и 20 на сто по-високи заплати ще получат работещите при около 1/3 от фирмите, които планират увеличение. Само 2% посочват ръст на заплатите на служителите над 20%.

Основната част от бизнеса планира да запази броя на наетите лица – 63%. Спад в заетостта очакват почти 7%, а увеличение и нови работни места планират 30%.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки