Невена Коканова – една независима и самоценна личност


Невена Коканова – една независима и самоценна личност
07 Декември 2018, Петък


На 12 декември се навършват 80 години от рождението на голямата българска кинозвезда

Автор: Борислав Гърдев

За моето поколение Невена Коканова е голямата българска кинозвезда. Тя има късмет след скъсването си на приемния изпит във ВИТИЗ през 1956 г.да бъде открита веднага от киното ни в „Две победи” и „Години за любов”, а след това и от телевизията в „Напразни усилия на любовта”(1963), за да се превърне в най-сниманата и популярна родна актриса.

Естествен е и пътят й през театралните сцени на  Ямбол, Габрово, Русе, Сатиричния театър, Театър 199, където създаде най-ярките си сценични превъплъщения в „Ревизор”, „Големанов”, „Варшавска мелодия”, но истинската си слава дължи на визуалните изкуства.

На снимачната площадка тя разкри естествения си чар, с който стана прочута още в началото на 60-те години на миналия век.

Невена беше българско явление. Тя се наложи на екрана не само с грациозната си красота, но и с щедрия си талант, с който изгради първоначално образите на млади девойки с чиси чувства и естествено поведение („Бъди щастлива, Ани!”), а по-късно с много взискателност и емоционална непоследственост пресъздаде сложни и драматични женски персонажи от различни епохи от българската история, разкривайки нюансирано-правдиво същността на българката, освободена от консервативните условности, самостоятелна и настъпателна в желанието си да бъде независима и самоценна личност.

Няма да е пресилено да се каже, че със своите интерпретации тя европеизира нашето кино, издигайки равнището и авторитета му и създавайки образи, които биха били гордост за всяка творческа биография - от Ирина ( „Тютюн”), Елисавета („Крадецът на праскови”), Ана („Карамбол”), Герда („С дъх на бадеми”), лекарката („Най-дългата нощ”), Мария („Обич”) и учителката по български език („Най-добрият човек, когото познавам”) до Невена („Спомен за близначката”), баба Петрунка („Чуй петела”),  майката на Елеонора („Търновската царица”) и  ханджийката („Горски хора”)...


С Раде Маркович в "Крадецът на праскови"

Не закъсняха участията в международни фестивали (Кан), награди- от Варненския кинофестивал през 1972 и 1973 г., „Златна камера” на СБФД през 1976 г., орден „Стара планина”, първа степен (1999), годишната награда на СБФД (2000), както и възхищението и завистта от почитатели и „доброжелатели” – за това, че работи с най-добрите лежисьори и драматурзи, а баща й е бил на лагер в Белене, че се снима във филмите на съпруга си Любомил Шарланджиев –  започвайки от „Карамбол”,тя дори довършва последната му творба”Трите смъртни гряха”, че е фаворизирана и в телевизията, където се изяви в популярни сериали като „На всеки километър” (епизодът „След полунощ”), „На живот и смърт”, „Изгори, за да светиш!”, „Сами сред вълци”, „Константин Философ”, „Селцето”, „Дом за нашите деца”, че е българското съответствие на Джейн Форда, Клаудия Кардинале и Бриджит Бардо...

Промените през 80-те – 90-те години на миналия век се отразиха и върху нейната съдба – „Спасението” , „Ешелоните”, „Искам Америка”, „Сезонът на канарчетата” и потърси спасение в театъра: „Последните 13 дни от живота на цар Борис Трети”, копродукциите „Важното е да си желана” и телевизията, където благодарение на фината и деликатна режисура на Павел Павлов продължи да ни радва с ярки и силни изяви в „Язовецът”, „Лукреция Борджия”, „Делници и празници”, „Горски хора”, „Вечери в Антимовския хан”, „Вампир”.

За последно Коканова игра самата себе си в първия епизод на скандалния сериал на Иван Андонов „Дунав мост”, близо година преди смъртта си, което може и да се възприеме като тъжна ирония на съдбата.

Канал 1  й посвети творчески портрет портрет  през 1994 г. Гледайки го след известието за смъртта й на 3 юни 2000 г., осъзнахме какъв значим и стойностен творец е загубило не само нашето кино, но и културата ни като цяло.

Едва тогава разбрахме как мъжествено се е борила със сполетялата я коварна болест, пратила я без време в гроба, как не е искала да се шуми около страданието й, избягвайки суетата в селоЧомаковци и лицемерната загриженост на жадните за сензации медии.

Затова пък нейното погребение се превърна в апотеоз на непобедимия съзидателен дух, в искрена признателност на нейните колеги и приятели, в спектакъл от най-висока класа, с който Невена Коканова сякаш ни повеляваше от отвъдното да я помним, но и да бъдем по-добри, по-внимателни и по-сговорчиви помежду си.

На 12 декември се навършват 80 години от нейното рождение. Нека се поконим пред светлата й памет!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки