Военните моряци почерпиха за Никулден с рибен курбан


Военните моряци почерпиха за Никулден с рибен курбан
Снимки: ВМС
06 Декември 2018, Четвъртък


Вижте как още те отбелязаха празника във Варна, Бургас и Черноморец

Автор: Десант

Пред варненския храм „Св. Николай Чудотворец” на Никуден се проведе военен ритуал и отслужи молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на закрилника на моряци и рибари – св. Николай Мирликийски.



По този случай на гражданите и гостите на Варна бе раздаден рибен курбан, в приготвянето на който участие взеха походна кухня и личен състав от Военноморските сили.

На 6 декември – Никулден, празник и на Бургас, представителни части от гарнизона в морския град участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад  „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас.



На площада бяха построени представителните блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Сухопътни войски и сборен блок от военните формирования на Военновъздушните сили от гарнизона. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилията флотилен адмирал Мален Чубенков.

До сградата на общината и на Морска гара Бургас военните моряци, съвместно с община Бургас, също приготвиха и раздадоха на гражданите и гостите на града Никулденски рибен курбан, включващ различни видове риба на скара и рибена чорба.

Тържествената Никулденска трапеза бе осветена от Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и представители на Българската православна църква. След това се проведе литийно шествие до Моста в Морската градина. В морето бяха  хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.



6 декември – Никулден е празник и на Черноморец. Там също в църквата „Св. Никола” беше отслужена Света литургия за благоденствието на всички жители на града. Проведе се литийното шествие до пристанището на града.

От борда на моторен катер „Колокита”, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, пред нос Акин бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки