Ритуали и забрани за празника на св. Никола


Ритуали и забрани за празника на св. Никола
06 Декември 2018, Четвъртък


На този ден се затваря морето и приключва есенно-зимния  риболовен период

Автор: Десант

На 6 декември почитаме паметта на св. Николай Чудотворец. Той се възприемал от хората като господар на морето, укротител на бурите и морските стихии.

Предците ни вярвали, че чудотворецът плава на златен кораб в морето и винаги се намира там, където има нуждаещи се от помощ. Затова моряците и  рибарите го избрат за свой покровител. Светецът се смята и за закрилник на банкери и търговци.

Почитането на св. Никола като покровител на рибарите е създало някои задължителни ритуали и забрани след празника му.

Първият улов рибарите посвещават на патрона си, а първата уловена риба трябва да се приготви и изяде на самия бряг, като костите й се хвърлят в морето.

Вярва се, че на този ден се затваря морето и приключва есенно-зимния  риболовен период. След този ден традицията забранява ловенето на риба до пролетта. Така  рибарите не само се запазват от зимните  стихии, но и оставят морето да възстанови своето рибно богатство през пролетта.

Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено се приготвя шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници.

Оттогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца, чийто празник българите наричат още “Рибни свети Никола”, “Мокри свети Никола” или “Рибена черква”. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

На Никулден имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо и пр.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки