Савинден е. Погледнете какъв пушек се извива от комина


Савинден е. Погледнете какъв пушек се извива от комина
04 Декември 2018, Вторник


Вижте още поличби и поверия, свързани с празника на свети Сава

Автор: Десант

На 5 декември честваме паметта на св. Сава Освещени. В славянското народно православие това е един от ритуално отбелязваните дни, следващи един след друг и образуващи единен комплекс: Варваринден, Савинден и Никулден, посветени съответно на светите Варвара, Сава и Николай.  

Свети Сава става известен със способностите си да укротява дивите зверове, да предизвиква с молитвите си дъжд и да изцелява болните. 

По традиция в деня, в който се почита той, е забранено да се работи. На тази дата това се смята за грях. 

От стари времена се вярва, че на Савинден бременните жени не бива да си мият главата, иначе децата им ще са със слаба памет.

Празникът е бил използван от знахарите за лечение и за правене на заклинания на дома срещу крадци. Смята се, че в този ден рискът човек да стане жертва на мошеници и измамници силно се повишава. 

Покрай тези вярвания, хората свързвали Савинден и с редица поверия и поличби, които също като в деня на св. Варвара, са свързани предимно с пророкувания какво ще е времето занапред.

Така например, ако на 5 декември духа силен вятър, то такъв вятър трябва да очакваме да се извие и след Петровден в края на юни.

Ако пък по време на студовете катеричките напускат хралупите си и се спускат по дърветата, трябва да се очаква ледовете да се размразят. 

Синигерът ако пее, това е на сняг, виелици и киша.

Предците ни са гадали и по това какъв пушек се издига от коминаако е на стълб, ще е мразовито; ако е на влакна, чака ни лошо време; ако се стеле към земята, следва да чакаме снят, дъжд или размразяване. 

Свети Сава напуска този свят през 532 г., на 94-годишна възраст. Нетленните му мощи са положени в основания от него манастир на територията на Западния бряг на река Йордан в Юдейската пустиня, в долината Кедрон, който днес носи неговото име ("Св. Сава"/"Мар Саба") и е под юрисдикцията на Йерусалимската патриаршия. И в момента той е действащ гръцки мъжки манастир.

Именно в тази Лавра е приет Типиконът, по който се извършват богослуженията в Православната църква, и са написани една голяма част от песнопенията.


Гробницата на св. Сава

Имен ден празнуват: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина и пр.



В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки