Коледното чудо през Първата световна война


Коледното чудо през Първата световна война
04 Декември 2018, Вторник


Враждуващи войници на Англия и на Германия излизат от окопите, за да изиграят напълно миролюбив мач, с което записват златни редове в историята на футбола

Автор: Десант

Казват, че на Коледа се случвали чудеса. Едва ли има по-голямо клише от това, но ето още едно – любовта побеждава всичко. Обединете тези две клишета и ще получите един безспорен прецедент в човешката история, който ще промени мнението ви за клишетата.

Първата световна война е една от най-страшните и жестоки войни, които е водило човечеството до този момент. Тя за пръв път показва целия ужас на глобалната война – обезобразените войници, гладът, жертвите, далечните фронтове...

На 7 декември 1914 гр. току-що избраният папа Бенедикт XV призовава за временно спиране на военните действия, докато трае Коледа. За това си дело и за приноса си в сключването на мира по-късно, той е наричан „Проповедника за мир”.

Естествено, никой не се вслушва в думите му. Войниците продължават да гинат в окопите, далеч от дома и семейството и да тънат в отчаяние, тази война най-сетне да свърши.

Коледата на 1914 година е най-тъжната, която хората са преживявали някога.

Едва ли можем да си представим какво е на фронта – студ на открито, който отдавна се е пропил през шинелите, не само в костите, но и в душите. Глад, който надминава границите на човешките възможности за оцеляване. Това положение е навсякъде на Западния фронт.

В коледната вечер на 1914 г. над окопите в областта Ипр, около Сен Ивон, между Франция и Белгия се разнася коледна песен. "Oh, Tannenbaum" пеят немските войници, в началото несигурно, но като чуват "Oh, Christmas tree" (която е същата песен, преведена на английски) стават по-уверени.

В края на песента от двете страни с окопи, над ничията земя между тях, се чуват възгласи: „Весела Коледа!”, „Весели празници!”

Войниците окичват със свещи барикадите и постепенно излизат от окопите. На ничията земя се срещат довчера избиващите със сатанинска ярост, а сега усмихнати се ръкостискат и дори се прегръщат.

Разменят сувенири като копчета, емблеми, фуражки, разменят търсени стоки – алкохол, тютюн, шоколад и показват снимки на близките и роднините си.

На Коледа през деня тази странна случка се повтаря. Без страх и като стари приятели войниците общуват помежду си, някои дори без да знаят езика на другия. Помагат си да погребат загиналите си другари.

Новината се разчува и са дадени заповеди това странно коледно примирие да спре и да се върне старото положение. На някои фронтове се вслушват, но на други – примирието трае до първия ден на 1915 г.

И тогава се случва нещо също така велико – войници на Англия и Германия изиграват напълно миролюбив футболен мач, с което записват златни редове в историята на футбола.

Уморени от войната и достигнали до момент, когато всичко вече им става безразлично, същите тези обезверени момчета намират спасение, макар за малко, в този заразителен порив на душата – човечността.

На Коледа се случват чудеса – спонтанен мир между воюващите, дух на веселие сред най-голямото нещастие, търпимост и великодушие всред ужасите на войната.

...Днес на много места продължават да се водят военни конфликти, които вадят най-лошото у нас, хората, но Слава Богу, има и Коледа, която да изважда и най-доброто. Дано, дано….


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки