Първият пловдивски панаир се провел в сградата на днешната търговска гимназия


Първият пловдивски панаир се провел в сградата на днешната търговска гимназия
04 Март 2019, Понеделник


Изложението било разгледано от над 100 000 посетители

Автор: Яна Славянска

Тази година се навършиха 86 години от откриването на първия Международен пловдивски панаир.  Годишнината някак не успя да фокусира вниманието върху себе си, и нищо чудно – това събитие отдавна не е това, което беше. Но не за това ни е думата.

Панаирното градче е емблематично за Пловдив и повече от днешните българи едва ли подозират, че първото търговско изложение е открито на 4 март 1933 г.  в... сградата на днешната Търговска гимназия в Града под тепетата.


Момент от откриването на първия панаир

За паметния миг напомня мемориална плоча върху фасадата на училището. От нея научаваме, че началото е поставено с откриването на промишлена изложба, която събира 424 изложители и бива разгледана от над 100 хиляди посетители!


Изложители на Пловдивския панаир през 1934 г.

В съседство със сградата по време на това изложение още е извисявало снага Марково тепе, което днес е изравнено със земята, за да бъде заменено от моделен мол, носещ същото име.

Наблизо е и едно знаково здание с плосък покрив, изградена през 1927 г., която претендира да е една от мървите модернистични сгради не само в Пловдив, но и в цяла България. В нея сега се помещава Зоналния съвет на БФС.


Сградата с плоския покрив е едно от първите модернистични здания у нас

Самата търговска гимназия се създава по инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара и е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна, Бургас. Първият учебен ден е на 15 септември 1910 г. - тогава прага й прекрачват 58 ученици.

Както е записано в решението на камарата, училището трябва да отговори на нарастналите потребности от образовани, честни и делови специалисти в областта на деловодителската и счетоводната работа. Тази потребност е пряк резултат от ускореното стопанско развитие на България в началото на ХХ век.

Първоначално училището няма сграда и за провеждането на образователния процес е наета частната къща на д-р Византиус на Джамбаз тепе. Тя обаче не била никак удобна за целта - лабораторията по химия например се помещавала в... банята.


Къщата, където е настанено училището, картичка от 1904 г. 

През 1912 г. гимназията се премества в дома на Иван Душев на Сахат тепе. Още през 1911 г. Пловдивската търговско - индустриална камара поставя началото на фонд "Постройка на търговска гимназия", а общината под тепетата предоставя място за строеж от близо 8 декара и поовина в югозападния край на Бунарджика.

Основният камък е положен през 1926 г., а първата учебна година в новата сграда е 1927/1928 г. Зданието е на 3 етажа и има повече от 1000 кв. м. застроена площ. 


Националната търговска гимназия в Пловдив днес


След Втората световна война тук е настанена военната болница, а по-късно е използувана зав него се провеждат занятията на открития в Пловдив Държавен университет. В по-ново време е върнато отново на учениците от преименувания по времето на соца Икономически техникум, като и днес продължава да е една от най-представителните сгради в града под тепетата.



В категории: Новини , История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Аз
05.03.2019 22:38:18
2
0
Четете, бе хора. Първото търговско какво ще рече? Първото изложение е през 1892г.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки