Депутатите гласуваха Фондът за лекуване на деца в чужбина да бъде прехвърлен към НЗОК


Депутатите гласуваха Фондът за лекуване на деца в чужбина да бъде прехвърлен към НЗОК
27 Ноември 2018, Вторник


490 млн. лева повече отпуска държавата в бюджета за 2019 година, в сравнение с 2018 г.

Автор: Десант

Парламентът прие рамката на бюджета на НЗОК за 2019 година. "За" гласуваха 91 народни представители, 51 бяха "против", а 12 се въздържаха.

Депутатите отхвърлиха предложената от БСП рамка за бюджета на НЗОК. В нея се предвиждаха допълнителни приходи от 140 млн. лв.

Решено бе Фондът за лекуване на деца в чужбина да бъде прехвърлен към НЗОК и лимитите за доболничната помощ да останат.

Парламентът реши Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да извършва проверка за съответствието на дейността на лечебното заведение с изискванията на Закона за лечебните заведения и със здравните изисквания. Лечебните заведения трябва да приведат дейността си в съответствие с новите медицински стандарти по Закона за лечебните заведения в срок до 6 месеца от влизането им в сила, но не по-късно от 31 декември 2019 г.

При установяване на несъответствия с изискванията изпълнителният директор на ИА "Медицински надзор" определя срока за отстраняването им. Когато в определения срок те не са отстранени, той има право да отказва да пререгистрира лечебното заведение и да отправи мотивирано предложение до министъра на здравеопазването за отнемане на разрешението за осъществяване на лечебна дейност.

490 млн. лева повече отпуска държавата в бюджета за 2019 година, в сравнение с 2018 година. За следващата година приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева.

Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година. Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

През следващата година Министерството на здравеопазването ще изплати 43 хил. лева на НЗОК за разходи.

Разходите в бюджета на Касата са в размер на над 4,3 млрд. лева. Те са с над 489 млн. лева повече в сравнение с 2018 година. Разходите за персонал са в размер на над 41 млн. лева, за административни дейности- над 12 млн. лева, за здравноосигурителни плащания- малко над 4,1 млрд. лева.

Парламентът реши размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2019 година да бъде 8%, предаде репортер на Агенция "Фокус". Размерът на вноската ще бъде същият, както през 2018 година.

В бюджета на НЗОК 2,5 млрд. лева отпуска държавата за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ - 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ - малко над 250 млн. лева; за медико-диагностична дейност - 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ - 2 млрд. лева). 167 млн. лева са средствата за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия.

Около 2 млн. хоспитализации по клинични пътеки и 1,5 млн. клинични и амбулаторни процедури ще се финансират със средствата за болнична медицинска помощ.

6,5 млн. дентални дейности ще се финансират през 2019 година, което е с 50 хил. повече спрямо тази година. Около 1,5 млн. здравноосигурени лица ще получават лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК за домашно лечение. Ще се заплащат лекарствени продукти на над 33 хил. здравноосигурени лица за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ.

Очакваният брой пациенти за 2019 г. за извънболнична диагностика и лечение с медицински изделия е над 100 хил., а за болнично лечение- 40 хил.

Основен спор по рамката на този бюджет предизвикаха парите за лечението на неосигурените. Според ГЕРБ нито един български гражданин, независимо от здравния си статус, няма да остане без спешна помощ. От БСП предложиха създаване на фонд за здравно неосигурените, но предложението не бе прието.

За първи път бюджетът на НЗОК е с отрицателно салдо, защото за надсъбраните средства, които досега са били в бюджета и не са използвани, се дава възможност да бъдат ползвани за здравноосигурителни плащания. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на здравна комисия д-р Даниела Дариткова. "Това потвърждава тезата, че НЗОК има една бюджетна сметка, отделена от бюджета на държавата, и тези средства се използват само за здравноосигурителни плащания", обясни тя.

"Съобразили сме с искането на БЛС и сме направили предложение, което да гарантира, че средствата, разпределени в отделните параметри на бюджета, ще могат да се разпределят с решение на Надзора на Касата само чрез съгласуване с съсловните организации", заяви д-р Дариткова.

Парламентът реши неусвоените средства до 30 септември 2019 година за здравноосигурителните плащания за медицински и за дентални дейности да може да се използват за плащания само за медицински и дентални дейности.

Условията и редът, по който ще се използват средствата, ще се определят съвместно от Надзора на Касата и управителния съвет на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Първоначалното предложение беше средствата да се разпределят само от Надзора на Касата.

Народните представители решиха лечебните заведения, които от 1 януари 2019 година, са регистрирани за първи път или са получили за първи път разрешение за дейност по реда на Закона за лечебните заведения, да не могат да сключват договори с НЗОК за оказване на болнична помощ.

През 2019 година НЗОК може да проведе процедури извън нормативно определените срокове за определяне на стойността, до която да заплаща за групи медицински изделия и високоспециализирани апарати/уреди за индивидуална употреба.

Депутатите решиха и Фондът за лечение на деца в чужбина да бъде прехвърлен в НЗОК.

НЗОК има много по-голям опит относно трансплантациите, отколкото Фондът за лечение на деца в чужбина и не е проблем, че той ще бъде закрит. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание.

"Искам да уверя, че с това не се отменят съществуващи права на нашите деца като пациенти за лечение в чужбина. Беше казано, че ние преследваме преструктурирането с цел уеднаквяване процедурите по финансирането и структурирането на тази дейност чрез осигуряване на една контактна точка - НЗОК, която ще издава единствено формуляр S2. Много важен въпрос е, че предтрансплатанционната и следтрансплантационната дейност се финансира от НЗОК. Тоест, ние изваждаме един елемент. А по-тежките моменти са може би след трансплантациите, когато трябва да се грижим за тези деца", заяви Ананиев.

Здравният министър посочи, че НЗОК има много по-голям капацитет в тази област. "За миналата година те са направи разходи за трансплантации и на малки, и на големи за 80 млн. лв., докато Фондът за лечение на деца в чужбина - само 12 млн. лв. Кой има по-голям опит от двете институции?", попита той.

Ананиев коментира и че по този начин ще има много по-голяма прозрачност. "Защото НЗОК взима решенията по определени медицински показатели. Тя спазва европейски директиви и правила, които се прилагат в цяла Европа за лечение на чужди граждани. Така че няма нито едно оплакване от тези трансплантации, които е финансирала НЗОК. Фондът за лечение на деца не прави политика, политиката се прави от медицинските специалисти -така че решението отново ще се взима от тях. Парите ще се взимат от бюджета на Министерството на здравеопазването към НЗОК, което гарантира, че тези пари няма да отидат за нищо друго освен за трансплантации на българските деца", заяви министърът.

По думите на Ананиев в НЗОК ще се създаде специален отдел в дирекцията за европейски въпроси. "И използваме капацитета, който в момента го има във Фонда за лечение на деца", заяви той.




В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки