86 % от жп отсечката Скутаре – Оризово е напълно изградена


86 % от жп отсечката Скутаре – Оризово е напълно изградена
27 Ноември 2018, Вторник


За да бъде използван рационално целят капацитет на жп линията София – Бургас, е необходимо закупуването на нови мотрисни влакове, заяви министърът на транспорта Росен Желязков по време на инспекцията на проекта

Автор: Янко Крумов

86 % от модернизацията на жп отсечката Скутаре – Оризово е завършена. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на инспекцията на проекта.



26-километровият участък ще бъде завършен в началото на следващата година, допълни министърът.

Росен Желязков коментира, че през двата програмни периода на оперативната програма са завършени над 70% от строителните дейности по направлението от София до Бургас.

“По-голяма част от работата по жп трасето е изпълнена. Остава по-трудната и по-важната задача от гледна точка на пътниците – да бъде подобрен комфортът и да се намали времето за пътуване”, посочи Желязков.

По думите му, за да бъде използван рационално целят капацитет на жп линията София – Бургас е необходимо закупуването на нови мотрисни влакове, с което ще се намали времето за пътуване под 4 часа. Според транспортния министър дотогава за клиентите на БДЖ трябва бъдат осигурени по-чисти и по-уютни условия, в рамките на наличния подвижен състав.

По време на проверката министър Росен Желязков беше придружаван от генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски. Двамата посетиха още жп гарите Белозем и Оризово, които също са обновени в рамките на проекта.

Проект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре-Оризово“, който е част от втората фаза на проект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по жп линията Пловдив – Бургас“ е финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“.

Рехабилитацията на отсечката Скутаре – Оризово е на стойност 70 млн. лева. Изпълнението на обекта предвижда проектиране, укрепване на земното платно, полагане на нов железен път, изграждане на нова контактната мрежа в участъка Скутаре – Оризово, работи по системи за осигурителна техника и телекомуникации, рехабилитация на технически сгради и приемни здания на жп гарите Маноле и Белозем, както и жп спирка Опълченец.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки