Не стихва скандалът около голямото плюскане в Националната галерия


Не стихва скандалът около голямото плюскане в Националната галерия
Снимки: Фейсбук
27 Ноември 2018, Вторник


Коя е Ода Жан и защо „творчеството“ й провокира Вежди Рашидов да излезе с гневен коментар?

Автор: Янко Крумов

Банкет в Националната галерия възмути потребители в социалните мрежи. Пореден ден не стихват гневните коментари за „голямото плюскане“ и пошлостта в арт средите. От кадри, които се разпространяват във Фейсбук, се вижда, че на две дълги маси са разположени огромни блюда от суджуци, филета и всякакви мезета във формата на женски тела. Главите им пък са декорирани от зелки и питки.



Както вече стана ясно, официалният повод за банкета е откриването на изложбата на Ода Жон – артистичен псевдоним на българската художничка Михаела Дановска, която прави кариера зад граница.

Коя е Ода Жон?

Псевдонима си Дановска получава от своя съпруг Йорг Имендорф. „Ода“ от старонемски е „съкровище“, „жон“ от френски е жълто. Съпругът пък е доста любопитна фигура. Всъщност той е бил преподавател на Михаела, която на 18-годишна възраст влиза в класа му в академия в Дюселдорф.

През 2000 г. Михаела се омъжва за професора си. Той е роден през 1945 година, а тя през 1979 г.



Женитбата ѝ с него става повод за куп клюки. Медиите не спират да говорят за "хубавата млада студентка и застаряващия художник".

През 2007 г. Йорг Имендорф почива на 61-годишна възраст. След смъртта му Ода Жон решава да избяга от миналото, а и от средата, в която на нея се гледало предимно като на "жената на Имендорф". Заминава за Париж, където бързо успява да пробие в тамошните художествени среди.

През 2012 г. Ода Жон получава голямата награда за живопис на фондация "Пиер Карден". Нейни творби са в международни музеи.

Изложбата, която разбуни духовете в България, е първа за художничката у нас.

„Със стил, който препраща към старите майстори, сюрреализма и немския експресионизъм, художничката създава свят, неподчинен на условности, отвъд рационалното, навлизайки дълбоко в подсъзнанието. Алтернативна вселена, която завладява с красота и спокойствие, поезия и романтика, но същевременно е изпълнена с насилие, еротика и ирония.Това са серии от безкрайни анаграми на разчленени и мутиращи човешки фигури; вътрешни органи; тела, вплетени в болезнена симбиоза; хибридни същества,сякаш родени в неспокойния сън на дете-демон“, беше представена изложбата в аванс.

Пърформансът от „разчленени и мутиращи човешки фигури“ получи очаквана защита от изпълняващата длъжността директор на галерията Яра Бубнова. Месото с формата на женско тяло е имало специално послание - да илюстрира консумацията на жената от съвременното общество, опита се да обясни Бубнова.

Посланието било свързано с жената и нейното потребяване от съвременното общество, а целта да се шокират гостите от "тази болезненост и сюрреалистичност от ядене на телата", направи изкуствоведски коментар на "плюскането" Бубнова.

Самата художничка и много от гостите й били вегетарианци и дори не докоснали месото. Ода Жон постигнала целта си да постигне страх и нещо, което е отблъскващо.

"Агресивната реакция, която се получи, е наистина от неразбирането, незнанието на контекста и от завистта, че не са били поканени да присъстват на това събитие", тълкува общественото възмущение директорката на галерията.



"В кой музей по света плюскат по масите? Да не би да са по-прости в Лувъра или в Третяковската галерия?" - така отговори на коментара за „неразбирането“ бившият министър на културата Вежди Рашидов пред Епицентър.бг.

"Плюскане върху царските паркети! Аз ремонтирах двореца, върнах блясъка му, докарах Пти Пале, Роден, докарах световното изкуство, а те лапат в залата! Представете си някой да плюска под погледа на Мона Лиза?"
 
"И каква е тази велика художничка, за да се прави всичко това в нейна чест? В кои среди е известна? Какво е направила за имиджа на България?", пита бившият министър на културата.
 
От Министерство на културата и самият министър Боил Банов вече трети ден мълчат за скандала, който набира скорост и предизвика гняв в социалните мрежи. 
 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
hhhl
27.11.2018 15:14:06
0
0
ОСТАВКА на продажната директорка на НХГ! Срам за две кила салам и реклама на някаква уруспия докопала наследството.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки