С изложба и панихида в Бургас ще отбележат 130-годишнината от смъртта на Антим I


С изложба и панихида в Бургас ще отбележат 130-годишнината от смъртта на Антим I
27 Ноември 2018, Вторник


Мисията му за налагане на независимостта на Българската църква отвежда през 1872 г. първия български екзарх за кратко и в морския град 

Автор: Десант

На 29 ноември в Бургас с панихида ще бъде отбелязана 130-годишнината от смъртта на екзарх Антим I. Заупокойната служба се организира от Тракийско дружество “Странджа” в бургаския храм “Света Богородица” в 10:30 ч.

След литургията в Етнографската експозиция на РИМ-Бургас ще се открие изложба с фотографии от житейския път на видния български духовник.

Антим I е първият български екзарх (от 1872), виден политик и общественик, останал в историята най-вече като защитник на идеята за независима Българска църква и за нейната роля като обединител на българите. Роден е през 1816 г. в Лозенград, Източна Тракия (днес град Къркларели в Турция).

Мисията му за налагане на независимостта на Българската църква го отвежда за кратко и в Бургас през 1872 г., където е посрещнат тържествено от българската общност в града.

Целият житейски път на екзарх Антим I е свързан с отстояване на българщината в Източна Тракия и след Освобождението продължава да търси начин за обединението и добруването на българския народ.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки