Не се отчайвайте! Жив е българският Бог!


Не се отчайвайте! Жив е българският Бог!
27 Ноември 2018, Вторник


Това възкликва поетът Иван Вазов на историческия първи траурен митинг срещу заробващите клаузи на Ньойския мирен договор

Автор: доц. д-р Петър Ненков

В деня на подписването на унизителния за България Ньойски диктат на 27 ноември 1919 г., в църквата "Света Неделя" в София е отслужена панихида за загиналите по бойните полета през Първата световна война. След това в присъстващите възниква идея да направят шествие из града.

"При народния поет, при Иван Вазов!"- прокънтява глас и над 2000 души се отправят към Вазовия дом, начело с военната духова музика, която свири "Съюзници-разбойници". Огромно множество с черни хоругви и плакати организира траурно шествие и тръгва неутешимо по улиците на столицата.

Начело бавно пристъпват видни професори от университета, известни интелектуалци, духовници от Светия синод. Покрусените хора подминали Двореца и се отправили към улица „Раковска”, където се намирало Министерството на външните работи.

Чиновниците излезли на балконите и се подготвили да произнесат прочувствени речи за поруганата съдба и излъганите надежди на българския народ. Но виждат само гърбовете на тълпата.

Народът поискал да чуе “своя глас и съвест”- народния поет Иван Вазов. Затова загърбил правителствените чиновници и отправил взор на надежда към балкона на къщата на дядо Вазов и заскандирал неговото име. В този момент той се намирал със своя приятел, проф Иван Шишманов в отсрещния „Юнион клуб”.

Когато чул апела, отправен към него от множеството, Вазов се появил на ъгловия прозорец. Вдигнал ръка и дал знак, че иска да говори.

Настъпила гробна тишина. И станало нещо вълнуващо. Вазов с мъка произнесъл няколко фрази, борейки се с обзелото го вълнение: „Благодаря ви, добри българи за овацията, която ми правите. С бодър дух трябва да посрещнем ударите на съдбата, без да се отчайваме, без да изпадаме в униние. Да бъдем всички убедени, че ще превъзмогнем нещастието си и ще създадем наскоро една нова, единна и мощно духовна България! Не се отчайвайте! Жив е българският бог!"

Опитал се да каже още нещо, за да утеши народната горест, но буца заседнала в гърлото му и разперил ръце, като простреляна птица. Уловил се за перваза на прозореца, свел глава и неудържимо заридал. Раменете му се разтърсили в силни конвулсии.

И множеството заплакало с него. После коленичило на улицата и запяло песента му: "Покойници, вий в други полк минахте, де няма отпуск, ни зов за борба...".

Гледката на плачещите и отчаяни хора, прегърнали черни знамена, била неописуема. Тя единственно може да се сравни по своя трагизъм с гледката на пленените и ослепени 14 хиляди български воини от Василий Втори Българоубиец след битката край село Ключ през 1014 г., която предизвикала сърдечен удар и кончината на българския владетел Самуил.

Непосилната мъка по разкъсаното Отечество, по братята и сестрите, останали под чуждо робство и подложени на жестока асимилация и неописуеми репресии не можела да се изкаже с думи. Тя можела само да се изплаче.

Този, който половин век носи в своето сърце тъгите и възторзите на Майка България, този, който написа поетичната хроника на пет войни за национално обединение, в които българският войник смая цяла Европа, не издържа на гледката на всенародната покруса заляла страната и след две години през 1921 г. склопи завинаги очи, за да остане завинаги в паметта на народа, като певецът на народните страдания и борби, “сеизмографът” отбелязал трептежите в историческата съдба на Отечеството.

Строгите клаузи на Ньойския договор стегнали като в менгеме духа на българския народ и помрачили желанието му да отдаде достойна почит на стотиците хиляди герои, паднали във войните за национално освобождение и обединение 1912-1918 г.

Поради тази причина от 1926 г. празникът на армията-27 ноември и празникът на кавалерите на ордена „За храброст”- 6 май били обединени от държавното и военно ръководство на Царство България в една дата - 6 май, Гергьовден, тъй като тогавашният боен празник на армията- 27 ноември съвпадал с датата на позорния Ньойски договор, донесъл Втората национална катастрофа на България.

За да не се забравя гаврата на великите сили със съдбата на България, във Военното училище на всяка вечерна проверка, от 1919 до 1942 г. докато трикольорът бавно се спускал по пилона, юнкер от старшия клас извиква високо: „ Помнете Ньой! Блоковете от бъдещи офицери отговарят хорово: Помним Ньой! Готови сме да мрем за България!“

Всяка година на 27 ноември хората в София и други големи градове в България спускали на от прозорците си и балконите черни знамена, в знак на всенародна покруса и траур по своя прекършен национален идеал. След това всичко потънало в социалистическото безвремие, когато излезли на почит други герои и други исторически дати.

Нека днес спрем за минута забързания си ход и се поклоним пред паметта на онези, които тръгнаха на война не заради личните си облаги и користни цели, а за освобождението на своите братя и сестри, останали след Втората Балканска война под чужда власт и загиваха по фронтовете с името на България на уста. Загиваха, за да живеем днес щастливо и свободни.

Нека днес спрем да се джавкаме, разделени и озверели, като улични псета на митинги и контрамитинги и се взрем за кратко в старите ордени - прибрани в кутии и ракли , поставени зад стъклен витрини, надписани с краткото „За храброст”. Нашите бащи и деди - онези славни юнаци и балкански лъвове вече ги няма в света на живите: Те спят своя вечен сън в земята, за която са дали кръвта и живота си.

Дълги години ние бяхме се отвърнали от тях. Забравата незаслужено бе спуснала своето було над тези герои, за които единственият бог бе Отечеството. Времето, най-обективният съдник ще постави всеки на мястото. Всекиму според заслуженото! Защото не може храбростта да има степени. Тя не може да бъде нито комунистическа, нито царска, нито демократска. Тя може да бъде само храброст българска!

Нека не забравяме, че Отечеството загива само тогава, когато е умряло в сърцата на своите синове! България няма да ни прости ако останем егоисти в своята признателност към нейните доблестни синове, паднали по бойните полета, изпълнявайки своя свещен дълг.

Нека никога не забравяме този злощастен ден в нашата история, в който Великите сили се погавриха с честта и достойнството на българския народ!


В категории: Новини , История

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Радослав
21.04.2020 19:10:23
0
0
Боже, прости ги... Не е възможно да контролирам сълзите си....
Ний, пак ще се върнем на исконните ни територии... И, тогава..... Милост нико му.... Тирани.... Ураааааааа.....
1
Procion
27.11.2018 15:42:56
1
1
A v dneshni dni, dosta nashi rykovodni kadri sa gotovi da davat milo i drago za kefa na Moskva, i syshto taka i po mitingi se vizhdat dosta leventi s ruski znamena, stranna rabota a?
Ta verno, pomnim dobre tazi "chuzhda vlast", na kojto sa tezi znamena, noseni ot momci, koito se gavrqt s "4estta i dostoinstvoto na bylgarskiq narod".

i vse pak, ribata se vmirisva otkym glavata.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки